Aarhus Possementfabrik A/S

Fra AarhusWiki

Virksomheden blev etableret i 1919 i Århus af possementmager Conrad Andreas Marcus Gloggengiesser (1876-1960) på adressen Fiskergade 3 og fremstillede møbelbånd som borter, snore, lidser, frynser og kvaster til pynt for polstrede møbler, dragter, uniformer og kirkelige tekstiler.

Possement er en fortyskning af det italienske ord passamano, der betyder at række fra hånd til hånd eller pyntebånd. Dette gamle kunsthåndværk havde sin største anvendelse til rokokoens og siden hen klunketidens møbler. Conrad A.M. Gloggengiesser lærte håndværket hos sin fader, der kom til København fra Lindau i Bayern.

I 1907 etablerede sønnen Odense Possementfabrik og i 1919 åbnede han Århus Possementforretning på adressen Fiskergade 3. Året efter fik han hjælp af søsteren Louise der var blevet indlogeret i sidehuset til Fiskergade 3. Der blev nu også produceret possementer, idet man ansatte en possementmager, der var født i Wien, Rudolf Streizek. Samme år kom Conrad Gloggengiesser til Århus og indlogerede sig på 3. sal i Norsgade 1, men uden familien. Året efter kom den øvrige familie fra Odense til Århus og de bosatte sig i Fiskergade 3 på anden sal.

Conrad forlod imidlertid virksomheden i 1926 for at prøve lykken i USA. sammen med en kvindelig ansat. Derefter overtog hans hustru Karen Petrea Frederikke Sigvartsen ledelsen af possementfabrikken frem til 1934. Undervejs fik hun hjælp af sønnen Knud-Erik Gloggengieser (1908-1985), som fra 1942 helt overtog virksomheden i Fiskergade. Da overdækningen af åen i slutningen af 1930’erne blev gennemført fik fabrikken facade og dermed adgang til den nye Åboulevarden som nr. 37. I 1961 forlod man adressen Fiskergade 3/Åboulevarden 37 som var blevet overtaget af Jysk Telefon, der ryddede grunden til en parkeringsplads. Den administrative del af virksomheden flyttede til Åbogade 34, mens maskinerne og produktionen flyttede til Vestergade 49.

Efter nogle år samledes virksomheden i Åbogade og var der indtil 1987. Året efter flyttede virksomheden til P.O. Pedersens Vej 9, hvor den kommer til at indgå i Scan-Aprima A/S. Dette varede dog kun nogle år før Århus Possementfabrik A/S i 1991 atter udskilles og flytter til adressen Marøgelhøj 3 i Lystrup.

Virksomheden indgår ofte i restaureringsopgaver, når gamle møbler eller andet inventar skal renoveres. I 2000 fik Århus Possementfabrik lov til at kalde sig Kongelig Hofleverandør.

Virksomheden beskæftigede i 2011 fem personer, og af de fremstillede produkter gik 60% til eksport. Virksomheden i Lystrup er den sidste af sin slags i Skandinavien.

Kritisk fejl: The format of the coordinate could not be determined. Parsing failed.Kritisk fejl: The format of the coordinate could not be determined. Parsing failed.Kritisk fejl: The format of the coordinate could not be determined. Parsing failed.