Aarhus Øje
Aarhus Øje er en oplevelsesdestination i højhuset Lighthouse yderst på Aarhus Ø. Aarhus Øje giver adgang til ankomstområdet i stueplan, udstillingen 'Byen & Bugten' og elevatorturen op til udsigten fra 44. etage i Lighthouse. Aarhus Øje åbnede for publikum den 1. december 2023.
Som en integreret del af den samlede oplevelsespakke fik besøgende ved åbningen mulighed for at nærstudere livet under havoverfladen, udforske Aarhus' karakteristiske nye kendetegn, få indsigt i opførelsen af Danmarks højeste bygning og stige helt til tops i Aarhus Øje, hvor de kunne nyde en panoramaudsigt fra 142 meters højde.
Udstillingen: Byen, bugten og biologien
Igennem film, billeder, interaktion og fortællinger kunne besøgende fordybe sig i historien om "Byen & Bugten".
I udstillingen fik de besøgende mulighed for at udforske Aarhus' historie, fra landskabets dannelse under den sidste istid, over byens rolle som en vigtig handelsby i vikingetiden, og frem til i dag, hvor Aarhus fremstår som en by rig på både natur og kultur med adskillige arkitektoniske vartegn.
Udstillingens ramme udgøres af Aarhusbugten, hvorfra de besøgende kunne begive sig ud på en rejse gennem byens og bugtens historie – lige fra fortidens begivenheder til nutidens udvikling, herunder etableringen af nye bydele som eksempelvis Aarhus Ø.
Ud over de engagerende historier i udstillingen fokuseredes Aarhusbugten også som hjemsted for et varieret dyreliv under havoverfladen. Besøgende havde mulighed for at få indblik i dette rige dyreliv ved at nærstudere udstillingen om det anlagte stenrev ved Aarhus Ø og udforskningen af de gamle vrag fra 2. Verdenskrig. Udstillingen lagde desuden vægt på emner som vandkvalitet og havets planteliv for at skabe en dybere forståelse for havmiljøet.
Udstillingen kombinerede fysisk scenografi, digitale virkemidler og autentiske genstande. For at få det fulde udbytte af udstillingen kunne besøgende gratis installere appen "Useeum" på deres telefon. Denne app fungerede som en audioguide i udstillingen. Ved at holde sin telefon hen til ‘mærkerne’, der var placeret forskellige steder i udstillingen kunne de besøgende starte en film og høre fortællingerne.
Aarhus Øje på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Litteratur og kilder
- Aarhus Øje. https://aarhusoeje.dk/