Østre Dækmole

Fra AarhusWiki

Østre Dækmole er en mole på Aarhus Lystbådehavn.

Østre Dækmole danner sammen med Vestre Dækmole indsejlingen til Aarhus Lystbådehavn. Oprindeligt var de havnens nordligste moler og markerede overgangen fra Aarhusbugten til lystbådehavnen. Netop deraf kom navnet dækmole, som betyder en mole, der er anlagt for at give læ for en havn samt indsejlingen til havnen.

Molerne blev bygget i forbindelse med anlæggelsen af lystbådehavnen, der blev indviet i 1933. Siden er mere blevet bygget til mod nord, sådan at molerne ikke længere har karakter af egentlige dækmoler, men nærmere er integreret i de nybyggede tørområder. Østre Dækmole rækker dog stadig en smule ud i vandet.

Før Containerpladsen og senere Aarhus Ø blev bygget, var det hovedsageligt Østre Dækmole og Kystpromenaden, der skærmede lystbådehavnen fra vejr og vind på Aarhusbugten.

Østre Dækmoles beskyttende effekt har gennem tiden taget fusen på både garvede og uerfarne sports- og lystsejlere, der blev overrumplede, idet de krydsede grænsen fra Lystbådehavnens rolige vand til Aarhusbugtens omskiftelige natur. Fejlvurderinger af forholdene på havet har forårsaget mange kæntringer, forlis og forskellige grader af ulykker ud for Lystbådehavnen, som derpå blev blev nærmeste tilflugtssted.

Også fiskere på Aarhusbugten har haft behov for dækmolerne beskyttelse. Fiskekuttere fra hele Østjylland har været nødsaget til at søge sikker havn i Aarhus, når arbejdet på de nærmeste farvande blev for farligt. Dem, der kunne, måtte sejle efter fyret på Østre Dækmole for at finde læ, men adskillige kuttere i havsnød har også måtte bjerges dertil.

Østre Dækmole på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Østre Dækmole

Litteratur og kilder