Øst for Paradis

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Paradisgade 9, som rummer biografen Øst for Paradis og den tilhørende biografcafé og bar Café Paradis. Fotograf Arne Nyboe, 2017, Aarhus Stadsarkiv.

Biografen Øst for Paradis åbnede den 28. november 1978 i Paradisgade 9C, hvor den stadig har til huse. Bag åbningen stod tre initiativtagere: John Rosendorff, Flemming W. Larsen og Uffe Sloth Larsen. I 1981 udtrådte de to førstnævnte af selskabet og blev erstattet af Ole Bjørn Christensen.

Med åbningen ønskede man at skabe et hyggeligt miljø med biograf i caféomgivelser, der satsede på ellers oversete kvalitetsfilm. Klassiske film, europæiske film og deciderede kunstfilm har således fra begyndelsen været omdrejningspunktet i et karakteristisk Art-cinema-miljø. Biografen har grundet sit fokus på især europæiske film fået status af Euro-cinema, hvorfor det har modtaget støtte til fremme af visningen af de europæiske film.

I 2007 kom det imidlertid frem, at ejerne havde manipuleret med besøgstallene til de viste film, hvormed biografen havde modtaget for mange støttekroner fra EU. Sagen resulterede i en efterforskning udført af bagmandspolitiet og betød, at de to direktører fratrådte deres stillinger.

Herefter overtog Ole Bjørn Christensens datter Line Daubjerg Christensen stillingen som direktør for biografen, der fortsat forfægter en profil, der blandt andet har til formål at styrke kulturlivet i Aarhus.


Se også


Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
  • Århus Stiftstidende 9.3.2008.