Århus kommunes lønningskontor

Fra AarhusWiki

Århus kommunes lønningskontor blev oprettet den 1. april 1942 og lå på Aarhus Rådhus. Lønudvalgets daværende sekretær fungerede som kontorets leder.

Historisk baggrund

Forud for lønningskontorets tilblivelse blev sager om lønnings- og pensioner behandlet af et byrådsudvalg for løn- og pensionssager, der blev nedsat i 1911 og fungerede indtil 1936 og hørte endvidere under Aarhus Belysningsvæsen.

Efter 1936 overgik sagsbehandlingen vedrørende lønninger og pensioner til belysningsvæsenets lønningsafdeling, hvis leder samtidig overtog kompetencen som sekretær for lønudvalget. Fordi at arbejdet på dette område voksede betydeligt og der opstod et behov for samarbejde mellem kommunens forskellige administrationsgrene med henblik på at fremme ensartethed i måden, hvorpå behandlingen og afgørelsen af sager skete, oprettedes Århus kommunes lønningskontor.

Administration og opgaver

Lønningskontoret havde en række opgaver i forhold til kommunens principielle behandling af dens pensions- og lønningssager, blandt andet udarbejdelse af regulativer og fortolkning af gældende regler vedrørende personalets vilkår, forberedelse af og deltagelse i forhandlinger med tjenestemands- og lønarbejderorganisationer om lønforhold med videre. Kontoret udarbejder endvidere en oversigt over kommunens og havnens personale og lønforhold med videre.

Kontoret har siden april 1939 ført kartotek over embedsmændene i Aarhus Kommune og Aarhus Havn samt aspiranter, pensionsberettigede lønarbejdere og personer, der oppebærer pension eller fast understøttelse fra enten kommunen eller havnen.

Kontoret står også for beregning af faste lønninger til tjenestemænd og aspiranter ved kommunen og havnen, beregner og anviser pension og administrerer desuden kommunens ulykkesforsikringsfond og de øvrige med fondens virksomhed forbundne forretninger, og foranstalter afholdt fagprøver for personer, der søger ansættelse som kontorelev eller kontorassistent ved havnen eller kommunen.

Kilder

  • Århus Kommunalhåndbog 1951