Graven 18-20
Graven 18-20 er en adresse i gaden Graven, der ligger i Latinerkvarteret i Aarhus Midtby.
Graven 18-20 har en lang historie bag sig, da grunden var bebygget så tidligt som i slutningen af 1300-tallet eller starten af 1400-tallet. Dengang var voldgraven rundt om byvolden, som Graven har fået sit navn efter, endnu ikke nedlagt, så grunden må have ligget lige op ad denne. Placeringen kan måske virke mærkelig, men da man ved arkæologiske udgravninger har fundet to store ovne på grunden, kan årsagen måske være for at mindske brandfare for det øvrige byen. Ved at lade en bebyggelse, der tydeligvis rummede ild og varme, ligge lidt uden for byen, kunne en potentiel brand ikke sprede sig lige så nemt, og kunne endda formodentlig slukkes hurtigere på grund af dens beliggenhed ved vand.
Det nuværende hus, der ligger på Graven 18-20, blev formodentlig bygget inde 1761. Dette år byder på den første skriftlige optegnelse over ejendommen og dens indehaver, Søren Zønnichsen Buxlund. Buxlund var en ung urmager og enkemand, der tilsyneladende klarede sig ganske godt. I hvert fald kunne hans økonomi bære både at købe huset, der lå på Graven 21, og gøre det til en fribolig for fattige enker, og til i 1804 stifte et legat, der kunne hjælpe med at forsørge dem. Buxlund døde året efter, men den buxlundske stiftelse levede videre længe efter.
Efter Buxlunds død gik Graven 18-20 over til hans svigersøn, Søren Jensen Buchtrup, og datter Christine Buxlund. I 1811 solgte de ejendommen til bødker Otto Sørensen Hoff, som delte adressen i to og solgte den anden del til værthusmand Michel Poulsen Blegind.
Litteratur og kilder
- Latinerkvarteret i Aarhus - Et historisk kvarter med mange ansigter. Udarbejdet af Mia Gulvad Jørgensen og Laura Luise Løkke Berg for Dansk Center for Byhistorie og Den Gamle By. Den digitale udgivelsesrække nr. 9, september 2020