Det Danske Urmuseum (Den Gamle By): Forskelle mellem versioner

m
ingen redigeringsopsummering
(Oprettede siden med '400px|thumb|right|Det Danske Urmuseum i Den Gamle By. Tidligere kaldtes det Frands Hansens Hus '''- Urmageren og guldsmeden –''' Bygget se...')
 
mNo edit summary
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Det danske urmuseum.jpg|400px|thumb|right|Det Danske Urmuseum i Den Gamle By. Tidligere kaldtes det Frands Hansens Hus]]
[[Fil:Det danske urmuseum.jpg|400px|thumb|right|Det Danske Urmuseum i Den Gamle By. Tidligere kaldtes det Frands Hansens Hus]]
'''- Urmageren og guldsmeden –'''
Huset er bygget senest 1661 af Mads Rasmussen Wærn som forhus til en købmandsgård i [[Mejlgade]] nr. 78. Det er et syv fags bindingsværkshus med udkragende andet stokværk båret af konsolknægte.


Bygget senest 1661 af Mads Rasmussen Wærn som forhus til en købmandsgård i [[Mejlgade]] nr. 78. Det er et syv fags bindingsværkshus med udkragende andet stokværk båret af konsolknægte.  
Husets tidligere navn, ''Frands Hansens Hus'', relaterer til den sidste ejer, købmand Frands Hansen, der ejede gården 1879-1910. Huset var da i brug som pakhus og butik.


Husets tidligere navn, Frands Hansens Hus, relaterer til den sidste ejer, købmand Frands Hansen, der ejede gården 1879-1910. Huset var da i brug som pakhus og butik.
I 1912-13 genrejstes huset i [[Haveselskabets Have]] ved siden af [[Borgmestergården|Borgmestergårdens]] have i Algade, hvor Mansardpakhuset fra Aalborg senere blev nabo til den anden side. I begyndelsen brugtes huset som stald og redskabsrum for stadsgartneren samt bolig for Haveselskabets opsynsmand. I 1932 blev huset overdraget [[Den Gamle By]] som udstillingshus for Det Danske Urmuseum. Stueetagen har urmagerbutik og –værksted samt et guldsmedeværksted. På første salen er der udstillet tidstypiske stand-, bord- og lommeure.
 
I 1912-13 genrejses huset i [[Haveselskabets Have]] ved siden af [[Borgmestergården|Borgmestergårdens]] have i Algade, hvor Mansardpakhuset fra Aalborg senere blev nabo til den anden side. I begyndelsen brugtes huset som stald og redskabsrum for stadsgartneren samt bolig for Haveselskabets opsynsmand. I 1932 blev huset overdraget [[Den Gamle By]] som udstillingshus for Danmarks Urmuseum. Stueetagen har urmagerbutik og –værksted samt et guldsmedeværksted. På første salen er der udstillet tidstypiske stand-, bord- og lommeure.


==Litteratur og kilder==
==Litteratur og kilder==
*Første version af artiklen er skrevet af Birgitte Kjær og Bue Beck  
* Første version af artiklen er skrevet af Birgitte Kjær og Bue Beck  
*Købstadsmuseet Den Gamle By. Aalborg 1932 og 1933
* Købstadsmuseet Den Gamle By. Årbog 1932 og 1933
* Købstadsmuseet Den Gamle By. Aalborg 1934
* Købstadsmuseet Den Gamle By. Årbog 1934
* Købstadsmuseet Den Gamle By. Årbog 1971
* Købstadsmuseet Den Gamle By. Årbog 1971
* Peter Holm: ”Den gamle By” i Aarhus. Aarhus 1951
* Peter Holm: ''”Den gamle By” i Aarhus''. 1951
* Niels Jørgen Israelsen: en købmandsgård på Mejlgade. Dit Århus. Festskrift til Gunnar Rasmussen. Købstadsmuseet Den Gamle By. Skriftrække II. 1990
* Niels Jørgen Israelsen: ''Dit Århus. En købmandsgård på Mejlgade. Festskrift til Gunnar Rasmussen den 15. februar 1990''. Udgivet af Den Gamle By 1990.
* Asger Kamronn: Haven Ved Vesterbro. Dit Århus. Festskrift til Gunnar Rasmussen. Købstadsmuseet Den Gamle By. Skriftrække II. 1990
* Asger Kamronn: ''Dit Århus. Haven Ved Vesterbro. Festskrift til Gunnar Rasmussen den 15. februar 1990''. Udgivet af Den Gamle By. 1990
 
[[Kategori:Kulturinstitutioner]]
[[Kategori:Bolig, byggeri & byplanlægning]]
786

redigeringer