Todbjerg Kirke
Todbjerg Kirke blev bygget i 1100-tallet, hvor kirken kun bestod af det romanske kor og skib af granitkvadre på sokkel. Døbefonten, der stadig står i kirken, er skabt på samme tidspunkt.
I 1400-tallet indbyggedes hvælvinger i kirkens loft, og et våbenhus opførtes. Ovenpå våbenhuset byggedes et lille klokketårn i 1772. Kirken er på et tidspunkt også blevet forlænget i vest, og forlængelsen består muligvis af bunden fra et tidligere kirketårn fra sengotisk tid.
Kirkens kalkmalerier består af levn fra to billedfriser, der oprindeligt har gået rundt på alle kirkens vægge og er dateret til omkring 1125-1150, hvilket gør dem til nogle af Danmarks ældste kalkmalerier. De forestiller skabelsen og syndefaldet og har geometriske og planteornamentariske borter. Den ene frise, der viser Adam og Evas historie, blev restaureret i 1906, hvor man tegnede alt op, der manglede, og ikke bekymrede sig meget om at lave en præcis genfremstilling af det oprindelige kalkmaleri. Det betød, at da Adam var gengivet tre gange på frisen, men man to af stederne ikke længere kunne se hans hoved, kopieredes det eneste tilbageværende Adamshoved over på de to hovedløse kroppe. Derfor er hovedet på alle de tre malerier af Adam ens.
Ud over den romanske døbefont er kirkens ældste inventardele alteret fra 1575, alterkalken fra 1675 og dåbsfadet fra 1691. Prædikestolen med lydhimmel er udformet i rokokostil omkring 1750, og altertavlen er fra cirka 1725, mens billedet i midterfeltet og bemalingen af sidefløjene er udført af Sven Havsteen-Mikkelsen i 1979. Denne har også lavet kirkens krucifiks, der indkøbtes i 2003.
Se også
Todbjerg på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Litteratur og kilder
- Todbjerg-Mejlby pastorats hjemmeside, Todbjerg kirke, https://todbjerg-mejlby-pastorat.dk/todbjerg-kirke.aspx
- Trap Danmark, Lex.dk, Kalkmalerier i Todbjerg Kirke, https://trap.lex.dk/Kalkmalerier_i_Todbjerg_Kirke