Thunøgade 11

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Thunøgade 11-15.
Foto: Poul Pedersen, 1968.

Thunøgade 11-15, nu nedrevet villaejendom i Thunøgade.

Ejendommen blev opført i 1888 af fabrikant Alexis Otto Victor Leth fra jernstøberiet Caroc & Leth i Grønnegade. Leths lejlighed i Mejlgade 39 var et par år forinden blevet annonceret ledig: ”Herskabelig Lejlighed. Den Lejlighed som i 5 Aar har været beboet af Hr. Fabrikant A. Leth i min Ejendom Nr. 39 paa Mejlgade, best. af 7-8 Vær. samt rummelig og komplet Udenomslejlighed, bliver ledig Okt. Flyttedag... ” (Århus Stiftstidende 6.5. 1885).

I 1967 blev nr. 11 ombygget til fritidshjem af stadsarkitektens kontor. I 1974 blev institutionen udvidet til at omfatte nr. 15.

I 1983 blev ejendommen beskrevet som en 2-etagers tilbagetrukket hovedbygning med en påbygget 1-etages sidefløj og gavlen mod gaden. Den fik en lav vurdering i kvalitetsgruppe III. I kommuneatlasset var den optaget til bevaringsværdien 6.

Kulturmiljø

Disse 1-2 etagers villaer tilhørte den ældste fase af Øgadekvarterets anlæggelse, hvor villaformen var den foretrukne boligform for de første generationer af borgerlige og småborgerlige familier, der flyttede ud fra bymidten. Man finder tilsvarende villakvarterer i området mellem Nørre Allé og Thunøgade, andre steder i Thunøgade og i øvrigt spredt rundt i Øgaderne.

Villaformen er et bærende element i kvarterets kulturmiljø - for så vidt af større betydning end de mange karrébygninger. Villaerne fortæller i sig selv om borgerskabets drømme om et bedre liv i nye omgivelser efter en ny tids forestillinger om familieliv, grønne omgivelser og privatsfære. Deres arkitektur fortæller om, hvordan italienske og schweiziske forbilleder fandt vej til Danmark og gav os det foretrukne billede af, hvordan en villa skulle se ud. Da de som hovedregel blev anlagt før karréejendommene, giver deres placering også en forklaring på de uregelmæssige gadeføringer i kvarteret, da nye gader måtte respektere ældre gadestrukturer og ejerforhold.

Efter nedrivning af ejendommen, juni 2015.
Foto: Søren Bitsch Christensen, 2015.
Efter nedrivning af ejendommen, juni 2015.
Foto: Søren Bitsch Christensen, 2015.

Thunøgade 11-15 føjede sig fint ind i denne fortælling med en villa placeret tilbagetrukket fra gaden og med adgang til en stor bagvedliggende have ned mod Nørre Allé fra en udgang i gavlen med et overdækket halvtag båret af smedejernskonsoller.

Thunøgade 11 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Thunøgade 11

Litteratur og kilder

  • Ø-Gade kvarteret Århus, Registrant Magistratens 2. afdeling, 1983