Sukkervare- og Chokoladearbejdernes Fagforening i Aarhus (1895-1980)

Fra AarhusWiki
Aahus Havn losning af sukkerroer ved kulkajen november 1957 Foto Ib Rahbek-Clausen

Starten i 1895

Sukkervare- og Chokoladearbejdernes Fagforening i Aarhus blev stiftet i marts 1895 for de aarhusianske faglærte og ufaglærte mænd og kvinder inden for sukkervare- og chokoladeindustrien.

Fagforeningen var landets første organisation inden for branchen, og i august 1896 oprettede grundlæggeren af fagforeningen, Carl Tychsen, tillige landsforbundet Sukkervare-, Chokolade- og Bisquitarbejdernes Forbund i Danmark (fra 1934 forkortet til Sukkervare- og Chokoladearbejdernes Forbund, da bisquitarbejderne overgik til Bageri- og Konditoriarbejderforbundet), der i begyndelsen kun havde tre afdelinger: Sukkervare- og Chokoladearbejdernes Fagforeninger i Aarhus, Odense og København.

Forbundet flytter til København

Forbundet havde indtil 1913 hovedsæde i Aarhus, hvorefter det flyttede til København. Fagforeningen ses desuden agere lokalafdeling af forbundet, hvorfor de to funktioner tilsyneladende ikke lader sig adskille.

Fusioner

Under fagforeningen ses der at have eksisteret enkelte faglige brancheklubber. I marts 1980 stiftedes Nærings- og Nydelsesforbundet (fra 2009 Fødevareforbundet NNF) ved en fusion mellem Sukkervare- og Chokoladearbejdernes Forbund, Dansk Slagteriforbund, Bageri-, Konditori- og Mølleriarbejdernes Forbund og Tobaksarbejderforbundet i Danmark. I 1983 tilsluttede sig også Mælkeri-Industriarbejdernes Forbund.

Litteratur og kilder

Se Aarhus Stadsarkivs materiale om Sukkervare- og Chokoladearbejdernes Fagforening