Sport Aarhus Events
Sport Aarhus Events blev stiftet i 1996 af en række fremsynede politikere og organisationer. Formålet var at arbejde for at hverve udvalgte nationale og internationale idrætsarrangementer til afholdelse i Aarhus. Et målrettet formål, som kun få lande og byer havde strategi- og handlingsplaner for på dette tidspunkt. Stiftelsen skete næsten samtidig med, at Aarhus Byråd efter megen debat vedtog renoveringen af Aarhus Stadion og opførelsen af en moderne opvisningshal.
Hallen og stadion blev indviet i 2001, og den første store prøve med afviklingen af et stort internationalt sportsevent var det meget succesfulde EM i kvindehåndbold december 2002, hvor det danske hold sejrede i finalen imod Norge. Hvervearbejdet og byen bestod prøven.
Samme år skiftede foreningens arbejde en del karakter, idet foreningen ikke længere skulle varetage det grundlæggende ansvar for at sikre det økonomiske grundlag for hvervningen og ikke mindst afviklingen af de kommende events. Aarhus Byråd tilførte derfor med virkning fra 2002 hverve- og afviklingsarbejdet de nødvendige substantielle økonomiske midler, og driften af foreningens sekretariat overgik til Aarhus Kommune. Foreningen Sport Aarhus Events er derfor siden 2002 blev sekretariatsbetjent af Aarhus Kommune, først via Sport Aarhus Events-sekretariatet og siden af Aarhus Events-sekretariatet.
Foreningens bestyrelse fik nu til opgave at være med til at definere strategiske mål for hvervningsarbejdet, være sparringspartner for rådmanden og sekretariatet og komme med forslag til konkrete satsninger. I det følgende årti blev rigtig mange gode sportsevents hvervet til byen. Samtidig opstod der andre internationale events og arrangementer med et mere kulturelt sigte som f.eks. Tall Ships Races, Sculpture by the Sea, 100-året for fejringen af Landsudstillingen i 2009 mv.
Derfor samlede byrådet i 2014 alle events – både sport og kultur - i en ny fælles eventorganisation for hele kommunen, Aarhus Events, og nu både for sport, kultur og lejlighedsvist også erhverv. Samtidig blev der også for første gang lavet en egentlig samlet eventstrategi.
Det har på ingen måde ændret prioriteringen af sportslige events, hvilket bl.a. VM i Cross Country, VM i Sejlsport, Volvo Ocean Race fly By, Made in Denmark Golf, Sail GP og The Ocean Race vidner om. Men det har tilført noget nyt til de events, som hverves, hvilket VM i Sejlsport var et godt eksempel på. Her blev sport, maritime oplevelser, gastronomi og kultur blandet sammen.
Det kommunale sekretariat Aarhus Events blev påbegyndt 1. januar 2015 som en slags sammenlægning af eventmedarbejdere i Borgmesterens Afdeling og to medarbejdere fra det kommunale sekretariat Sport Aarhus Events i Sport og Fritid / Kultur og Borgerservice - nu hjemmehørende i Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice.
Internationale sportsevents og andre store events er i dag en vigtig del af beskrivelsen af byens styrkepositioner. En styrkeposition, som både har været betinget af byens øgede økonomiske bidrag, diverse relevante faciliteter, og ikke mindst en samarbejdende eventby – samt én samlende og samlet eventenhed.
Hverve- og afviklingsarbejdet er samtidig nu fuldt anerkendt som en integreret og vigtig faktor i byens erhvervs, turist- og oplevelsessatsninger.
Efter mere end 25 års eksistens er det blevet besluttet at nedlægge foreningen, Sport Aarhus Events, med virkning fra udgangen af 2021. Men man kan roligt fastslå, at foreningen i dag har opfyldt de mål, som blev sat ved stiftelsen for mere end 25 år siden.
Aarhus har igennem mere end 20 år været vært for blandt andet følgende internationale events:
- Mere end 21 verdensmesterskaber
- Mere end 30 Europamesterskaber
- Mere end 30 World Cup's eller tilsvarende
- Desuden blandt andet:
- Volvo Ocean Race
- FC. Barcelona
- Sail GP
- SportAccord Convention
- Play The game
- Post Nord Danmark Rundt
- Ironman
- Samt et utal af landskampe i fodbold, håndbold, basketball, volleyball, tennis, bordtennis, atletik, futsal etc.
Litteratur og kilder
- Aarhus Kommune, Aarhus Event (Sport Aarhus Events)
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|