Anonym

Hans Frederik Baess (1810-1877): Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
No edit summary
 
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Hans Frederik Baess.jpg|thumbnail|Hans Frederik Baess]]
[[Fil:Hans Frederik Baess.jpg|thumbnail|Hans Frederik Baess]]
Skræddermester '''Hans Frederik Baess''' medlem af [[Aarhus Borgerrepræsentation]] senere [[Aarhus Byråd]] 25. januar 1849 - ca. 1876 for [[Højre]]
'''Hans Frederik Baess''' var skræddermester og medlem af [[Aarhus Borgerrepræsentation]] senere [[Aarhus Byråd]] fra den 25. januar 1849 til ca. 1876 for [[Højre]]. Han var født i Skanderborg. I følge kirkebogen for Skanderborg skulle han være døbt den 21. august 1810, og han døde den 19. januar 1877 i Aarhus. Gift med Birgitte Michelsen, født i Aarhus, død den 28. juli 1853 i Aarhus.
 
Født i Skanderborg. I følge kirkebogen for Skanderborg skulle han være døbt 21. august 1810, og han døde 19. januar 1877 i Aarhus. Gift med Birgitte Michelsen, født i Aarhus - død 28. juli 1853 i Aarhus.


===Karriere===
===Karriere===
Baess etablerede sig 1836 som skræddermester i [[Graven]], flyttede 1849 til [[Mejlgade]] og drev en tid forretning sammen med skræddermester R. Falslev på hjørnet af [[Åboulevarden|Aagade]] og [[Skolegade]]; kompagniskabet ophævedes 1854. Baess opgav senere professionen, og levede sine sidste år som partikulier; han ejede flere ejendomme i byen.  
Baess etablerede sig 1836 som skræddermester i [[Graven]], flyttede 1849 til [[Mejlgade]] og drev en tid forretning sammen med skræddermester R. Falslev på hjørnet af [[Åboulevarden|Aagade]] og [[Skolegade]]; kompagniskabet ophævedes 1854. Baess opgav senere professionen og levede sine sidste år som partikulier; han ejede flere ejendomme i byen.  


===Politik og andre poster===
===Politik og andre poster===
Fra 5. januar 1848 til sin død var Baess medlem af Borgerrepræsentationen, senere byrådet og blev i 1864 som sådan udtaget som gidsel under den tyske okkupation. I byrådsarbejdet interesserede han sig ikke mindst for sociale forhold idet han: ''(...)Virkede for personlig tilsyn og venlig omsorg for lemmerne i fattiggården'', ligesom han roses for sit ''naturligt gode blik for forholdene'' og for ''selvstændig holdning''. Han betegnes som en ''livsglad og jovial mand'', og da han havde siddet 25 år i byrådet, afholdtes et ekstraordinært møde på rådhuset, hvor borgmesteren overrakte Baess Sølvkorset, og bagefter fejredes han af tidligere og daværende byrådsmedlemmer ved en middag på [[Hotel Royal]]. Baess sad i bestyrelsen for [[Aarhus Håndværkerforening]] 1855-56 og 1861-77; i [[Aarhus Borgerlige Skydeselskab|Aarhus borgerlige Skydeselskab]] var han flere gange 'direktør'. 
Fra den 5. januar 1848 til sin død var Baess medlem af Borgerrepræsentationen, senere byrådet og blev i 1864 som sådan udtaget som gidsel under den tyske okkupation. I byrådsarbejdet interesserede han sig ikke mindst for sociale forhold idet han: ''(...) virkede for personlig tilsyn og venlig omsorg for lemmerne i fattiggården'', ligesom han roses for sit ''naturligt gode blik for forholdene'' og for ''selvstændig holdning''. Han betegnes som en ''livsglad og jovial mand'', og da han havde siddet 25 år i byrådet, afholdtes et ekstraordinært møde på rådhuset, hvor borgmesteren overrakte Baess Sølvkorset, og bagefter fejredes han af tidligere og daværende byrådsmedlemmer ved en middag på [[Hotel Royal]]. Baess sad i bestyrelsen for [[Aarhus Håndværkerforening]] 1855-56 og 1861-77; i [[Aarhus Borgerlige Skydeselskab|Aarhus borgerlige Skydeselskab]] var han flere gange 'direktør'. 


==Litteratur og kilder==
==Litteratur og kilder==
3.058

redigeringer