Anonym

Tivoli Friheden: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
No edit summary
Linje 25: Linje 25:


=== Kunst i Tivoli Friheden ===
=== Kunst i Tivoli Friheden ===
==== Keramisk vandkunst ====
Rundt om i Tivoli Friheden er placeret forskellige kunstværker. Nedenfor kan læses mere om de enkelte værker:
Man skal ikke bevæge sig mange meter væk fra den harlekininspirerede hovedindgang i Friheden, før man støder på det første kunstværk, som består af fire bassiner med smukke, keramiske fliser. Bag det keramiske vandkunstværk står Vibeka Andersen og John Stephansen.  


Kunstnerparret tog i midten af 1990’erne selv kontakt til Frihedens daværende direktør Anders Birch Iversen. De to havde i forvejen udført to store relieffer på henholdsvis [[Psykiatrisk Hospital i Risskov|Psykiatrisk Hospital]] i [[Risskov]] og [[Journalisthøjskolen]] [[Olof Palmes Allé]]. I Friheden var der netop blevet anlagt et par betonbassiner; det perfekte lærred for kunstnerparret. Der gik omtrent halvandet år fra det første møde med Anders Birch Iversen, til borgmester [[Flemming Knudsen (1946-)|Flemming Knudsen]] kunne indvie værket ved sæsonstart i 1997.
* [[Amorinerne]]
* [[Keramisk vandkunst i Tivoli Friheden]]
* [[Rosens Schmidt eventyrfigurer i Tivoli Friheden]]
* [[Solskinspigen]]


Værket er skabt af 14 tons stentøjsler importeret fra England, der af kunstnerparret blev omdannet til 14.000 forskellige fliser. De enkelte fliser blev farvet, brændt og til sidst samlet i Friheden som et kæmpe puslespil. Mønsteret blev lavet med udgangspunkt i et mønster skabt af den engelske matematiker Roger Penrose i 1980’erne. Tre kakkelbeklædte vandinstallationer kom desuden til at pryde det største bassin. Stålspiralerne til installationerne blev lavet på Kedelfabrikken Bjørnkjær i Brabrand.
==== Rosens Schmidt eventyrfigurer ====
[[Fil:000426706 l.jpg|350px|thumb|right|Skulpturen "Pigen med tårne" udført af Louis Rosen Schmidt opstillet i Tivoli Friheden. Fotograf O.V.J. Hansen, 1970, Aarhus Stadsarkiv.]]
Vandinstallationen er ikke det eneste keramiske kunstværk i Friheden. Tilbage i 1970 kunne Friheden afsløre hele 25 forskellige keramiske skulpturerer opstillet rundt omkring i parken. Skulpturerne forestiller forskellige eventyrlige figurer og indgik både dengang og i dag som udsmykning i Frihedens bede.
Kunstneren bag skulpturerne er [[Louis Rosen Schmidt (1943-1993)|Louis Rosen Schmidt]]. At Louis skulle springe ud som kunstner, lå ikke i kortene, da han kom fra en rigtig redaktørfamilie. Både Louis' far, onkel og farfar har været chefredaktør på [[Århus Stiftstidende]]. Faren, [[Erik Schmidt (1912-1983)|Erik Schmidt]], overtog chefredaktørposten fra sin bror [[Børge Schmidt (1910-1945)|Børge]], da denne blev brutalt henrettet i sin seng foran sin hustru i marts 1945. Mordet blev foretaget af [[Petergruppen]], der under krigens sidste par år spredte terror landet over til fordel for den tyske besættelsesmagt.
==== Amorinerne ====
[[Fil:000478366 l.jpg|350px|thumb|right|Amorinerne på deres nuværende placering under blomsterfestival i Friheden i 2020. Fotograf Ib Nicolajsen, 2020, Aarhus Stadsarkiv.]]
I et rundt bassin omtrent midt i parken danser seks små amoriner rundt i en cirkel. Her har de dog ikke boet hele deres liv. De små vingebeklædte drenge er skabt af kunstneren [[Johannes Clausen Bjerg (1886-1955)|Johannes C. Bjerg]] og kom første gang til Aarhus i 1933, hvor de flyttede ind i et bassin i [[Mølleparken]]. Midt i bassinet stod skulpturen [[Elskovskampen]], der også er udført af Johannes C. Bjerg.
I tæt ved 60 år dansede amorinerne rundt om Elskovskampen, men i 1990 skiltes deres veje. I forbindelse med en renovering af springvandet blev amorinerne fjernet, og Elskovskampen har siden stået alene i Mølleparken. Efter fire års mørke fik [[Amorinerne]] atter luft under vingerne, da de i 1994 blev installeret i Friheden, hvor de stadig er at finde i dag.
==== Solskinspigen ====
Et andet stykke kunstværk, som ikke er skabt til Friheden, er skulpturen [[Solskinspigen (Tivoli Friheden)|Solskinspigen]], som står nede ved [[Svanesøen]]. Den oprindelige skulptur, Venus, blev lavet af billedhugger Anker Hoffmann i 1930. Hoffmann havde Venus med på en udstilling på Charlottenborg i 1931. Her modtog Venus og Hoffmann Herzogs præmie og et legat.
I 1947 huggede Hoffmann statuen i kalksten efter bestilling fra [[Aarhus Kommune]], der den 16. december opstillede skulpturen i Rådhusparken under navnet Solskinspigen. Her stod Solskinspigen kun et halvt års tid, inden hun i maj 1948 blev flyttet til [[Botanisk Have]].
10 år senere, den 23. april 1958, blev Solskinspigen endnu engang flyttet – denne gang til sin nuværende placering i Tivoli Friheden, hvor hun dermed har stået i over 60 år.
Man kan dog stadig se Solskinspigen i Botanisk Have på plænen neden for [[Eugen Warmings Vej]]. Solskinspigen her er en kopi udført i bronze og afsløret 14. april 1981.


=== Se også ===
=== Se også ===