Anonym

Tværgade: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
305 bytes tilføjet ,  6. februar 2024
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
'''Tværgade''' blev oprettet i forbindelse med navneændringen på '''Havgyden''' og '''Fægyden'''. Vejen kom i 1939 til at blive en del af '''[[Nørreport]]'''.
[[Fil:Hjørnet af Havgyden og mejlgade.jpg|350px|thumb|right|Hjørnet af Mejlgade og Havgyden. Fra 1895]]
[[Fil:Hjørnet af Havgyden og mejlgade.jpg|350px|thumb|right|Hjørnet af Mejlgade og Havgyden. Fra 1895]]
'''Tværgade''' er navnet på en historisk gade i Aarhus.
Gaden blev til i forbindelse med navneændringen på '''Havgyden''' og '''Fægyden'''. I 1939 blev den en del af '''[[Nørreport]]''' og [[Gamle gadenavne|forsvandt dermed fra bybilledet]].


=== Havgyden ===
=== Havgyden ===
Havgyden lå ved [[Mejlgade]] mod havet. Den blev brolagt i forbindelse med at [[Kystvejen]] blev opført i 1871, da der begyndte at komme mere trafik på vejen. I samme forbindelse fjernede man det sprøjtehus der ellers havde ligget ved gyden. Sprøjtehuset var hjemsted for en af byens brandsprøjter. I tilfælde af brand skulle de af byens mænd der var udtaget til tjeneste ved brandkorpset hente nøglen til [[Knud Jensen Ormslev (1792-1852)|Knud Wormslev]]s baghus, hvor sprøjten stod, hos skomager Christian Kastrup der boede lige over for. Derefter skulle de flytte sprøjten derhen hvor branden var. De borgere der var tilknyttet brandsprøjtet ved Havgyden havde et skilt på sig hvor der stod ”Middelgades sprøjten, nr. 12” for at folk vidste de var brandmænd.  
Havgyden lå ved [[Mejlgade]] mod havet. Den blev brolagt i forbindelse med, at [[Kystvejen]] blev opført i 1871, og der begyndte at komme mere trafik på i gyden. I den forbindelse fjernede man også det sprøjtehus, der ellers havde ligget ved gyden.
 
Sprøjtehuset var hjemsted for en af Aarhus brandsprøjter. Brandsprøjten var låst inde i [[Knud Jensen Ormslev (1792-1852)|Knud Wormslev]]s baghus, så i tilfælde af brand skulle de af byens mænd, der var udtaget til tjeneste ved brandkorpset, først hente nøglen dertil hos skomager Christian Kastrup, der boede lige over for. Derefter skulle de flytte sprøjten til dét sted, hvor branden var. De borgere, der var tilknyttet brandsprøjten ved Havgyden, havde et skilt på sig, hvor der stod ”Middelgades sprøjten, nr. 12” for at folk vidste, at de var brandmænd.  


Efter at Havgyden var blevet brolagt i 1870’erne begyndte de folk der boede der at være trætte af navnet gyde. De bad derfor om at få et nyt navn, og endte med at komme til at hedde Tværgade. Navnet fik de dog først i 1895.  
Efter Havgyden brolægning i 1870’erne begyndte de folk, der boede der, at blive trætte af navnet gyde. De bad derfor om at få et nyt navn til den lille gade, og valget faldt på ''Tværgade''. Det blev dog først officielt i 1895.  


=== Fægyden ===  
=== Fægyden ===  
En middelalderlig gyde mellem Mejlgade og Studsgade med navn efter, at
Fægyden var en middelalderlig gyde mellem Mejlgade og [[Studsgade]]. Navnet kom sig af, at kvæget fra avlsgårdene i Mejlgade blev drevet gennem gyden til græsning på vangene langs [[Randersvej|vejen til Randers]].
kvæget fra avlsgårdene i Mejlgade blev drevet gennem gyden til græsning
på vangene langs vejen til Randers.


Fægyden dækkede gaden fra byporten til Mejlgade, samt en del af det nuværende [[Studsgade]]. Fægyden var en meget smal gyde. Det blev blandt andet beskrevet af beboerne i [[Hotel Jylland]] ikke kunne åbne vinduerne i stueetagen da det ville stoppe trafikken i gyden.  
Fægyden dækkede gaden fra [[Mejlgades Port|byporten til Mejlgade]], samt en del af det nuværende Studsgade. Fægyden var en meget smal gyde, og det blev blandt andet beskrevet af beboerne i [[Hotel Jylland]], at de ikke kunne åbne vinduerne i stueetagen, da det ville stoppe trafikken i gyden.  


Grunden til at navnet blev ændret var at beboerne i Fægyden ikke synes at navnet lød så godt. De ville gerne have noget der lød lidt finere. Derfor blev vejens navn ændret til Tværgade i 1868. Et andet navn, der blev overvejet, var [[Folkegyde]].
Grunden til, at navnet blev ændret til ''Tværgade'', var, at beboerne i Fægyden ikke syntes, at navnet ''Fægyden'' lød så godt. De ville gerne have noget, der lød lidt finere. Navneændringen blev foretaget i 1868. Et andet navn, der blev overvejet undervejs, var [[Folkegyde]].


===Tværgade ===
===Tværgade ===
Navnet Tværgade dækker over to tidligere gader, Havgyden og Fægyden. I 1868 bad beboerne i Fægyden om at få omdøbt deres vej da det ikke lød fint nok. Fægyden blev derved den første Tværgade. I 1870'erne bad beboerne på Havgyden om nyt navn, da de var trætte af navnet gyde. Denne vej blev inkorporeret i den allerede eksisterende Tværgade da de lå i forlængelse af hinanden. Sammenlægningen skete dog først i 1895, en del år efter af borgerne havde bedt om nyt navn.   
Opsummeret af ovenstående dækker navnet Tværgade over de to tidligere gader, Havgyden og Fægyden. I 1868 bad beboerne i Fægyden om at få omdøbt deres vej, da det ikke lød fint nok. Fægyden blev derved den første Tværgade. I 1870'erne bad beboerne på Havgyden om nyt vejnavn, da de var trætte af "gyde" indgik i navnet. Denne vej blev inkorporeret i den allerede eksisterende Tværgade da de lå i forlængelse af hinanden. Sammenlægningen skete dog først i 1895, en del år efter af borgerne havde bedt om nyt navn.   


Tværgade 3, tidligere et hus på hjørnet af Havgyden og Mejlgade, findes i dag i [[Den Gamle By]] under navnet [[Tværgadehuset]].
Bygningen, der dengang lå på adressen Tværgade 3 på hjørnet af Havgyden og Mejlgade, findes i dag i [[Den Gamle By]] under navnet [[Tværgadehuset]].


== Tværgade på AarhusArkivet ==
== Tværgade på AarhusArkivet ==
10.897

redigeringer