Anonym

Århusbogen: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
20 bytes tilføjet ,  25. oktober 2023
ingen redigeringsopsummering
mNo edit summary
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
Århusbogen kaldes også Liber Capituli Arhusiensis (el. Arusiensis). Århusbogen er et middelalderligt håndskrift, der indeholder breve, privilegier, jordebøger m.v. for domkapitlet ved [[Aarhus Domkirke|Århus domkirke]]. Bogens danske og latinske dokumenter er hovedkilden til viden om domkirken i middelalderen.  
'''Århusbogen''' kaldes også '''Liber Capituli Arhusiensis''' (el. Arusiensis). Århusbogen er et middelalderligt håndskrift, der indeholder breve, privilegier, jordebøger m.v. for domkapitlet ved [[Aarhus Domkirke]]. Bogens danske og latinske dokumenter er hovedkilden til viden om domkirken i middelalderen.  


Håndskriftet er ikke forfattet på én gang, men falder i tre dele: Den første del er fra omkring 1315, den anden fra omkring 1428 og den tredje fra omkring 1477.  
Håndskriftet er ikke forfattet på én gang, men falder i tre dele: Den første del er fra omkring 1315, den anden fra omkring 1428 og den tredje fra omkring 1477.  


Håndskriftet bevares på Det Kongelige Bibliotek, hvor det har benævnelsen E Donatione Variorum 53,2°.  
Håndskriftet bevares på Det Kongelige Bibliotek, hvor det har benævnelsen ''E Donatione Variorum 53,2°''.  


En fotografisk faksimile af håndskriftet er trykt i C. A. Christensens Corpus codicum Danicorum medii aevi, vol. II (1960). En af de ældste dele, Århus Kannikebords Jordebog fra omkring 1315, findes i fotografisk faksimile, afskrift og oversættelse i Poul Rasmussens Århus Kannikebords Jordebog ca. 1315 (1992).  
En fotografisk faksimile af håndskriftet er trykt i C. A. Christensens ''Corpus codicum Danicorum medii aevi, vol. II'' (1960). En af de ældste dele, [[Aarhus Kannikebords Jordebog]] fra omkring 1315, findes i fotografisk faksimile, afskrift og oversættelse i Poul Rasmussens ''Århus Kannikebords Jordebog ca. 1315'' (1992).  


Århusbogen er desuden trykt i Scriptores Rerum Danicarum VI (1786), og de indeholdte breve op til 1412 er fortløbende blevet udgivet og oversat i Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Diplomatarium Danicum / Danmarks Riges Breve.
Århusbogen er desuden trykt i ''Scriptores Rerum Danicarum VI'' (1786), og de indeholdte breve op til 1412 er fortløbende blevet udgivet og oversat i ''Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Diplomatarium Danicum / Danmarks Riges Breve''.


==Litteratur og kilder==
==Litteratur og kilder==
10.897

redigeringer