Anonym

Teglværker i Aarhus Kommune: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
m
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
mNo edit summary
Linje 2: Linje 2:
'''Teglværker i Aarhus''' er en oversigtsartikel over teglværker i [[Aarhus Kommune]] gennem tiderne.  
'''Teglværker i Aarhus''' er en oversigtsartikel over teglværker i [[Aarhus Kommune]] gennem tiderne.  


Der har indenfor de nuværende kommunegrænser været et to-cifret antal kendte teglværker, som hver især har haft en betydning for deres lokalsamfund. En lokal produktion af tegl som byggemateriale gav en praktisk fordel fremfor import ude fra, men forudsætningerne for at en produktion kunne etableres var materiale tilstrækkelighed. For at kunne skabe tegl til bygningskonstruktion skulle teglværkerne etableres nær steder hvor der var ler til rådighed af den rigtige kvalitet, og derudover skulle der også skaffes træ til selve brændingen af teglstenene.
Der har indenfor de nuværende kommunegrænser været et to-cifret antal kendte teglværker, som hver især har haft en betydning for deres lokalsamfund. En lokal produktion af tegl som byggemateriale gav en praktisk fordel fremfor import ude fra, men forudsætningerne for at en produktion kunne etableres var materiale tilstrækkelighed.  
 
For at kunne skabe tegl til bygningskonstruktion skulle teglværkerne etableres nær steder hvor der var ler til rådighed af den rigtige kvalitet, og derudover skulle der også skaffes træ til selve brændingen af teglstenene. Det opgravede ler blev fragtet til teglværket hvor det blev tippet af i æltemøllen. Herefter blev leret blandet op med vand og i nogle tilfælde sand. Den endelige konsistens på leret var ganske vigtig, da der ellers var sandsynlighed for at der ikke kom en brugbar sten ud af anstrengelserne. Ved hjælp af heste eller stude blev leret æltet godt sammen i et rundt bassin. Denne metode blev benyttet indtil et mere mekaniseret produktionsapparat tog over som den almindelige fremgangsmåde.
 
Teglbrændingen blev introduceret i Danmark omkring år 1160 af lombardiske teglbrændere, som var blevet inviteret med til Danmark af enten Valdemar den Store eller bisp Eskil i Lund. Sten til byggerier blev oprindeligt brændt i primitive ovne på selve byggepladsen og først omkring år 1700 opstod egentlige teglværker.  


== Oversigtskort ==
== Oversigtskort ==
Linje 62: Linje 66:
* Teglhistorie.dk https://teglhistorie.dk/
* Teglhistorie.dk https://teglhistorie.dk/
* Højkantkort. 1940-1899. Historiskatlas.dk
* Højkantkort. 1940-1899. Historiskatlas.dk
 
* Teglværker i Danmark. Tommy Nilsson.
[[Kategori:Håndværk & industri]]
[[Kategori:Håndværk & industri]]