Anonym

Jydsk Væddeløbsbane: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
Linje 65: Linje 65:
===Fremtidsplanerne===
===Fremtidsplanerne===
Ved et budgetforlig i 2012 blev det besluttet, at Væddeløbsbanen skulle flyttes ud til [[Det nationale Hestesportscenter]] ved [[Vilhelmsborg]] inden lejekontrakten med [[Aarhus Kommune]] udløber i 2030. Væddeløbsbanen og kræfter i byrådet kæmpede dog for at væddeløbsbanen, kunne forblive i Aarhus C. I de nye planer for [[Kongelunden]], der blev luftet første gang i 2019, indgår væddeløbsbanen som en del af en større helhed, og banen kommer dermed også til at kunne fejre sit 100 års jubilæum i 2024.
Ved et budgetforlig i 2012 blev det besluttet, at Væddeløbsbanen skulle flyttes ud til [[Det nationale Hestesportscenter]] ved [[Vilhelmsborg]] inden lejekontrakten med [[Aarhus Kommune]] udløber i 2030. Væddeløbsbanen og kræfter i byrådet kæmpede dog for at væddeløbsbanen, kunne forblive i Aarhus C. I de nye planer for [[Kongelunden]], der blev luftet første gang i 2019, indgår væddeløbsbanen som en del af en større helhed, og banen kommer dermed også til at kunne fejre sit 100 års jubilæum i 2024.
==Tidslinje==
*1916
Den 28. september præsenteres byrådet for den første plan for Aarhus Idrætspark. Man ønsker 60 tønder land vest for Holmevejen (nu Carl Nielsens Vej) ved Ole Rømer Observatoriet. Ved indgangen ligger en stadionbygning med gymnastiksal og tennishal med omklædningsrum og bad samt en festsal, lokaler til fægtning og atletik, sovesale og en restauration. Bagved et stadion med opvisningsbaner for kast, spring og fodbold omkranset af en løbebane. Til venstre for stadionbygningen tennisbaner og bagved stadion en sløjfeformet væddeløbsbane til galop og trav. Imellem sløjferne er planen, at der skal være træningsbaner for fodbold, kricket og hockey. Udvalget til Byens Bebyggelse og Udvidelse bemyndiges til at arbejde videre med forslaget.
*1917
Den 3. januar dannes Foreningen for ædel Hesteavl i Jylland på Hotel Royal med henblik på at fremme arbejdet for en væddeløbsbane ved det kommende stadion.
Den 8. juni præsenterer direktør Lausen et ny plan for en indbudt skare af byens spidser i Oliemøllens nye pakhus på havnen. På hallens bagvæg er malet en plan i farver, som nu ikke indbefatter en væddeløbsbane, som der har været modstand imod. I stedet skal der være en række træningsbaner til fodbold, kricket og atletik. Der er nu indsamlet en kvart million, men idrætsklubberne er ikke enige om at samle alle byens træningsbaner ved det påtænkte stadion.
*1924
Den 29. juni indvies Jydsk Væddeløbsbane på en skråning syd for stadion, hvor der ifølge den oprindelige plan skulle have været træningsbaner for fodbold og kricket. I 1923 har byrådet indgået kontrakt med Foreningen for ædel Hesteavl om leje af arealet og indretning af en væddeløbsbane mod, at Aarhus Idrætspark får 25 % af indtægterne. I februar 1924 har byrådet desuden bevilget 20.000 til anlægget, mens den nydannede forening, Jydsk Hestesports Baneklub, har skaffet et tilsvarende beløb fra rideklubberne og private investorer. Væddeløbsbanen består af en 1200 meter lang græsbane til fladløb og inderst en bane med fire faste forhindringer til steeplechase-løb. Ved banen er der også et måltårn, totalisatorboder, tribune og en restaurant. Senere anlægges også en øvelsesbane og en stald.
*1925
Aarhus Idrætspark anlægger to træningsbaner for fodbold i den østlige ende af væddeløbsbanens inderkreds.
*1929
Galopbanen på Jydsk Væddeløbsbane modificeres, så banen også kan bruges til travløb. De følgende år stimulerer travløbene en bredere interesse for hestesporten i Aarhus, som hidtil har været forbeholdt byens spidser.
*1932
Terrænet ved væddeløbsbanen nivelleres ved at fjerne en bakke midt på banen og fylde jord på lavere liggende områder, så løbene kan følges hele banen rundt. Inden for galopbanen anlægges en 12 meter bred travbane.
*1935
Der iværksættes en række beskæftigelsesprojekter for unge på væddeløbsbanen og væddeløbsbanen omlægges endnu en gang ved et større jordarbejde.
*1940
Den 23. juni åbner væddeløbsbanen efter en større udvidelse og omlægning, som i alt har kostet 1,4 mio. kr. Arbejdet er udført over to år af ledige som nødhjælpsarbejde med statstilskud. I 1939 opfører man først et nyt dommertårn, en restaurant og en stor cementtribune med indbyggede totalisatorboder og kontorer. På tribunens forreste del er små private loger, der bliver solgt ved auktion. Efter 1939-sæsonens afslutning begynder man på en baneomlægning, hvor banens niveauforskel reduceres fra ni til fire meter. Væddeløbsbanens kontrakt forlænges til 1980.
*1983
Aarhus Idrætspark præsenterer et ambitiøst projekt til 300 mio. kr., hvor planen er at opføre et kongrescenter og tre haller på væddeløbsbanen, som skal flyttes til Vilhelmsborg. Projektet er udarbejdet af arkitekterne T. Skovgård Sørensen og Hans Knudsen, landskabsarkitekt Valdemar Carlsen samt ingeniørfirmaet Christensen og Hoffmeister. Der skal opføres en stor hal med plads til 7.500 tilskuere, to mindre haller til sportsarrangementer og udstillinger og et kongrescenter med hotel og restaurant. Væddeløbsbanens inderareal er tænkt som byens nye fælled og skal anvendes til cirkus og friluftskoncerter i stil med Tangkrogen. Ved at kombinere idræt og kommercielle aktiviteter vil Idrætsparken gøre projektet uafhængig af kommunale tilskud.
*2001
Byrådet arbejder med en plan for overdækning af cykelbanen til 60 mio. kr. og flytning af væddeløbsbanen til Vilhelmsborg. Tænketanken Space Makers foreslår, at arealet bruges til flere haller og et vandland. Rådmand Niels Eskildsen foreslår at bygge en multihal på cykelbanens areal, og byrådsmedlem for Venstre, Niels Brøchner, vil have et hotel på området. Planerne må dog skrottes, da væddeløbsbanen i 1980 har indgået kontrakt med kommunen om leje af området indtil 2030.
*2007
De gamle tribuner på Jydsk Væddeløbsbane renoveres for 12 mio. kr. efter, at en gaseksplosion har lagt restauranten i ruiner.
Aarhus Elite forhandler med væddeløbsbanen om et Sportscampus, som skal anlægges under væddeløbsbanen med multihal til 18.000 tilskuere, hotel og skøjtehal.
*2016
AGF starter en indsamling for et nyt fodboldstadion med hjemmesiden Nycerespark.dk, hvor man kan købe støttebeviser til 100 kr. Fan Trust Aarhus, som består af AGF-fans og -aktionærer, sender et åbent brev til byrådsmedlemmerne med opfordring til at støtte sagen. I byrådet foreslår Venstre at frasælge cykelbanen og væddeløbsbanen for at skaffe penge til formålet, mens de konservative vil privatisere stadion. Det besluttes at lade et uafhængigt konsulentfirma undersøge mulighederne.
*2018
Rådgivningshuset PwC præsenterer en rapport med fire scenarier for etablering af et nyt fodboldstadion. I alle scenarier skal atletikken have sit eget stadion ved siden af det nye fodboldstadion, som i de to sidste skal finansieres ved at flytte væddeløbsbanen og udstykke området til boliger. Planen indebærer dog, at væddeløbsbanen flytter frivilligt inden lejekontraktens udløb i 2030.
*2019
Et flertal i byrådet peger på muligheden af at finansiere det nye fodboldstadion ved at udstykke området med væddeløbsbanens hestefolde til boliger, da lejekontrakten for dette område kun går til 2021. Planen støder på protester fra borgergruppen ”den grønne kile”, som vil gøre området til et rekreativt område og flytte stadion for enden af den kommende Marselistunnel. I december tilbyder Salling Fondene og forretningsmanden Henrik Lind 500 mio. kr. til et nyt stadion mod, at borgerne i området inddrages i en helhedsplan for den grønne kile omkring stadion, som får navnet Vision Kongelunden.
*2020
Trine Ribergaard Skammelsen ansættes som projektdirektør for Vision Kongelunden, som ud over Ceres Park omfatter væddeløbsbanen, Mindeparken, Rømerhaven, Forstbotanisk Have, Marselisborg Slot og Havreballe Skov. Planen er at skabe et sammenhængende rekreativt område for idræt og events.


==Kilder==
==Kilder==