Anonym

Lystrup: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
974 bytes tilføjet ,  18. januar 2019
No edit summary
Linje 2: Linje 2:


== Historie ==
== Historie ==
Lystrup er oprindeligt en lille landsby, der kendes fra begyndelsen af 1300-årene, hvor byen benævnes Liufstorp. Den oprindelige landsby lå syd for [[Sønderskoven]], hvor der endnu ligger enkelte gårde.  
Lystrup er oprindeligt en lille landsby, der kendes fra begyndelsen af 1300-årene, hvor byen benævnes Liufstorp. Den oprindelige landsby lå syd for [[Sønderskoven]], hvor der endnu ligger enkelte gårde. Lystrup tilhørte 1842-1970 [[Elsted Kommune]].


Lystrup, [[Elsted]] og [[Elev]] er i dag et sammenhængende bysamfund nord for Egådalen og området har været beboet siden oldtiden, hvilket blandt andet gravhøjen Blindemandshøj<ref>Gravhøj fra oldtiden. Græsklædt Rundhøj, 4-4.50 m. høj, 28-30 m. i Tværmål. </ref> vidner om. I området opstod et bondesamfund og i Middelalderen blev der bygget kirke i Elsted og i Elev.  
I øvrigt kaldtes Lystrup ''Lyrstrup'' angiveligt efter en lokal høvding, Lyr, der boede i området i 1200-tallet. Det fortælles, at han nægtede at gå over til kristendommen. Han ligger begravet i Lyrs Gravhøj, tæt op ad den moderne kirke.  


Tyngdepunktet fra Elsted til Lystrup skete, da man med anlæggelsen af jernbanen Aarhus-Ryomgaard-Grenå fik station i Lystrup, med åbning i 1877. Kroen, der blev bygget samtidig med stationen, kom til at dele bygning med købmandshandel og bageri med tilhørende udsalg. Omkring stationen opstod Bygaden med handel, håndværk og mejeri. Lystrup kirke blev bygget i 1989 og man udskilte samtidig [[Lystrup Sogn]] fra [[Elsted Sogn]] pr. 1.4. 1990.<br />
Lystrup, [[Elsted]] og [[Elev]] er i dag et sammenhængende bysamfund nord for Egådalen og området har været beboet siden oldtiden, hvilket blandt andet gravhøjen Blindemandshøj<ref>Gravhøj fra oldtiden. Græsklædt Rundhøj, 4-4.50 m. høj, 28-30 m. i Tværmål. </ref> vidner om. I området opstod et bondesamfund, og i middelalderen blev der bygget kirke i Elsted og i Elev.  
I øvrigt kaldtes Lystrup ''Lyrstrup'' efter en lokal høvding, Lyr, der boede i området i 1200-tallet. Det fortælles, at han nægtede at gå over til kristendommen. Han ligger begravet i Lyrs Gravhøj, tæt op ad den moderne kirke.  


Lystrup er siden 1950'erne vokset meget med store boligområder og erhvervsliv. G.A.L. Thorsen etablerede fabrikker i byen i 1954 og var med til at sætte sognet på landkortet som et attraktivt sted for andre industrivirksomheder.
Tyngdepunktet fra Elsted til Lystrup skete, da man med anlæggelsen af jernbanen Aarhus-Ryomgaard-Grenå fik station i Lystrup, med åbning i 1877. Kroen, der blev bygget samtidig med stationen, kom til at dele bygning med købmandshandel og bageri med tilhørende udsalg. Omkring stationen opstod Bygaden med handel, håndværk og mejeri.  


Lystrup er siden 1950'erne vokset meget med store boligområder og erhvervsliv. Elsted Kommune havde allerede set og ønsket denne udvikling. Elsted Kommune udskrev en  byplankonkurrencen i 1964, den resulterede i en dispositionsplan, som dannede udgangspunkt for en detailplanlægning.


I 1961 købte kommunen Hedeskovgård et areal svarende til 70 parceller Dermed startede den udvikling, som i løbet af 4-5 ar førte til en fordobling af kommunens indbyggertal, der i 1967 nåede op på ca. 2000. Sideløbende med parcelhusbyggeriet foregik et ret betydeligt byggeri af virksomheder på det industriareal, kommunen erhvervede på Møgelgårdsvej.
Efter udstykning og bebyggelse af Hedeskovarealerne fortsatte kommunens udbygning med planer i 1968-69 for ”Bomholdtgård” for blandet industri og parcelhuskvarter – i dag kvarteret omkring Hovmarken og Møgelgård. Industrikvarteret ud ad Møgelgårdsvej. Søndergården og Elstedgården udlægges også til bebyggelse i disse år.
G.A.L. Thorsen etablerede fabrikker i byen i 1954 og var med til at sætte sognet på landkortet som et attraktivt sted for andre industrivirksomheder.
Lystrup kirke blev bygget i 1989 og man udskilte samtidig [[Lystrup Sogn]] fra [[Elsted Sogn]] pr. 1.4. 1990.<br />


== Beskrivelse i landsbymiljørapporten 1974 ==
== Beskrivelse i landsbymiljørapporten 1974 ==
1.778

redigeringer