Anonym

Lystrup: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
83 bytes tilføjet ,  20. november 2018
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
No edit summary
Linje 3: Linje 3:
== Historie ==
== Historie ==


Lystrup, Elsted og Elev er i dag et sammenhængende bysamfund nord for Egådalen og området har været beboet siden oldtiden, hvilket blandt andet gravhøjen Blindemandshøj<ref>Gravhøj fra oldtiden. Græsklædt Rundhøj, 4-4.50 m. høj, 28-30 m. i Tværmål. </ref> vidner om. I området opstod et bondesamfund og i Middelalderen blev der bygget kirke i Elsted og i Elev.  
Lystrup, [[Elsted]] og [[Elev]] er i dag et sammenhængende bysamfund nord for Egådalen og området har været beboet siden oldtiden, hvilket blandt andet gravhøjen Blindemandshøj<ref>Gravhøj fra oldtiden. Græsklædt Rundhøj, 4-4.50 m. høj, 28-30 m. i Tværmål. </ref> vidner om. I området opstod et bondesamfund og i Middelalderen blev der bygget kirke i Elsted og i Elev.  


Tyngdepunktet fra Elsted til Lystrup skete, da man med anlæggelsen af jernbanen Aarhus-Ryomgaard-Grenå fik station i Lystrup, med åbning i 1877. Kroen, der blev bygget samtidig med stationen, kom til at dele bygning med købmandshandel og bageri med tilhørende udsalg. Omkring stationen opstod Bygaden med handel, håndværk og mejeri. Lystrup kirke blev bygget i 1989 og man udskilte samtidig Lystrup Sogn fra Elsted Sogn. I øvrigt kaldtes Lystrup ''Lyrstrup'' efter en lokal høvding, Lyr, der boede i området i 1200-tallet. Det fortælles, at han nægtede at gå over til kristendommen. Han ligger begravet i Lyrs Gravhøj, tæt op ad den moderne kirke.  
Tyngdepunktet fra Elsted til Lystrup skete, da man med anlæggelsen af jernbanen Aarhus-Ryomgaard-Grenå fik station i Lystrup, med åbning i 1877. Kroen, der blev bygget samtidig med stationen, kom til at dele bygning med købmandshandel og bageri med tilhørende udsalg. Omkring stationen opstod Bygaden med handel, håndværk og mejeri. Lystrup kirke blev bygget i 1989 og man udskilte samtidig [[Lystrup Sogn]] fra [[Elsted Sogn]]. I øvrigt kaldtes Lystrup ''Lyrstrup'' efter en lokal høvding, Lyr, der boede i området i 1200-tallet. Det fortælles, at han nægtede at gå over til kristendommen. Han ligger begravet i Lyrs Gravhøj, tæt op ad den moderne kirke.  




Linje 46: Linje 46:
Litteratur og kilder:
Litteratur og kilder:
Landsbymiljø i Århus Kommune 1974. Geografisk Institut, Aarhus Universitet.
Landsbymiljø i Århus Kommune 1974. Geografisk Institut, Aarhus Universitet.
Lystrup-Elsted-Elev-Nye Fællesråd: http://8520.dk/?page_id=3400


http://www.historisk-samfund-aarhus.dk/artikler/
http://www.historisk-samfund-aarhus.dk/artikler/
3.232

redigeringer