Anonym

Jacob Zeuner (1840-1911): Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
No edit summary
Linje 7: Linje 7:
Jacob Zeuner stod som ung i lære ved boghandler Basse ved [[Immervad]], og var efterfølgemde medhjælper ved boghandler Thrue i 17 år.  
Jacob Zeuner stod som ung i lære ved boghandler Basse ved [[Immervad]], og var efterfølgemde medhjælper ved boghandler Thrue i 17 år.  


Jacob Zeuner åbnede 25. november 1871 selv en boghandel i Den Secherske Gaard ved [[Lille Torv]]. I dag er gården kendt som [[Borgmestergården]], og står i [[Den Gamle By]]. Da bygningen i 1909 blev flyttet ud til [[Tangkrogen]], for at være en del af den store [[Landsudstillingen|landsudstilling]], flyttede Zeuner sin forretning til [[Vestergade]] [[Vestergade 8|8]].
Jacob Zeuner åbnede 25. november 1871 selv en boghandel i Den Secherske Gaard ved [[Lille Torv]] - i dag er gården kendt som [[Borgmestergården]], og står i [[Den Gamle By]]). I forbindelse med åbningen havde Zeuner en annonce i [[Aarhuus Stiftstidende]]:


Zeuner var et privat menneske der ikke deltog meget i det offentlige liv. Han var dog engageret i den sønderjydske sag. Han lagde også et stort arbejde i Handels- og Kontoriskforeningen, hvor han senere blev udnævnt til æresmedlem. Fra 1904-1911 var Zeuner medlem af Spare- og Laanekassens tilsynsråd.
: "''Ny Bog-, Papir-, Musik-, Kunst- og Galanterihandel, lille Torv Aarhus. Løverdagen den 25 Nvbr aabner jeg en velassorteret Boghandel"''
 
Som det ses fra annoncen var det ikke kun bøger, som røg over disken hos Zeuner. Zeuner solgte endda også pianoforteer fra København.
 
I 1879 oprettede Jacob Zeuner tillige et læseselskab, hvorigennem medlemmer kunne gøre sig bekendt med alt nyt indenfor litteraturen.
 
Da bygningen i 1909 blev flyttet ud til [[Tangkrogen]], for at være en del af den store [[Landsudstillingen|landsudstilling]], flyttede Zeuner sin forretning til [[Vestergade]] [[Vestergade 8|8]].
 
Zeuner var engageret i den sønderjydske sag. Han lagde også et stort arbejde i Handels- og Kontoriskforeningen, hvor han senere blev udnævnt til æresmedlem. Fra 1904-1911 var Zeuner medlem af Spare- og Laanekassens tilsynsråd.


===Privatliv===
===Privatliv===
Søn af bagermester [[Friedrich Anthon Gotthardt Zeuner]] (1807-1885) og Mette Pedersdatter (1841-1846).
Zeuner var et privat menneske der ikke deltog meget i det offentlige liv.
 
Søn af bagermester [[Friedrich Anthon Gotthardt Zeuner]] (1807-1885) og dennes første hustru Mette Pedersdatter (1814-1846).


Gift med Ida Mathilde Emilie Zeuner f. Halberg 31. august 1886.
Gift med Ida Mathilde Emilie Zeuner f. Halberg 31. august 1886.