Sociallægeinstitutionen

Fra AarhusWiki

Sociallægeinstitutionen er en sundhedsfaglig konsulentenhed i Aarhus Kommune, forankret i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, som tværfagligt arbejder med at rådgive og hjælpe borgere til selvforsørgelse.

Sociallægens konsultation blev oprettet den 1. februar 1948, hvor sociallæge Helge Kjems tiltrådte som tilknyttet sociallæge. Formålet var at foretage, særligt psykologiske, undersøgelser af patienter som var blevet henvist til sociallægen, for at der herefter kunne afgives indstilling om foranstaltning til økonomisk hjælp og desuden at ydes råd og vejledning.

Sociallægens konsultation udvides efter 1960 til en større institution med mere end blot én sociallæge tilknyttet til konsultation og rådgivning, og desuden med et øget fokus på at hjælpe klienten tilbage til selvforsørgelse for fremtiden. Med dette udvides mulighederne ligeledes for at yde psykiatrisk rådgivning til socialforvaltningens øvrige medarbejdere, hvilket indebar undersøgelses- og behandlingsforslag vedrørende klienterne. Man udførte desuden rådgivnings- og tilsynsarbejde med de to optagelseshjem og hjemkonsulenterne, og stod til rådighed for revalideringscenteret og revalideringsklinikken.

Fra efteråret 1961 udvides behandlingspersonalet yderligere, for at kunne stå til rådighed for forsorgshjemmene i Jylland og på Fyn. Herefter begyndte sociallægeinstitutionen at indgå et tættere samarbejde med familievejledningen, som hører sig under børne- og ungdomsværnet.

Klienter kunne blive henvist til sociallægeinstitutionen fra socialforvaltningens øvrige afdelinger som forsorgs-, pensions- og omsorgsafdelingen. Institutionen udviklede sig til at blive et centralt organ i det interdisciplinære samarbejde mellem eksempelvis lægefaglig- og pædagogisk videnskab, for at yde den rette konsultation for den sociale forvaltning. Sociallægeinstitutionen afholdt regelmæssige møder med socialforvaltningens øvrige områdekontorer, hvor der med en sagsbehandler drøftedes behandlingsmuligheder for den enkelte klient.

Fra at have været et lægekontor med kun én læge ansat ved etableringen i 1948, var staben i 1974 inddelt i fire grupper, hver med en læge og socialrådgiver tilknyttet. Udover disse, var der her tilknyttet tre lægelige konsulenter, heraf en specialist i pædiatri, en specialist i børnepsykiatri, en konsulent yderligere og to psykologer. Disse var i nær kontakt med socialforvaltningens øvrige afdelinger, læger og hospitalsvæsen for at koordinere en fælles behandlingsbestræbelse for klienten. Til møderne, vedrørende en klient, deltog læger, socialrådgivere og sommetider psykologer til drøftelse med en sagsbehandler om den enkelte klient, samt familiære forhold. Det interdisciplinære samarbejde blev løbende udvidet til ligeledes at kunne indebære møder med lærere, børnehavepædagoger, familielæge, sundhedsplejerske, hjemmesygeplejerske eller andre nøglepersoner omkring klienten.

Sociallægeinstitutionen eksisterer i dag som ”en kommunal, sundhedsfaglig konsulentenhed, der arbejder med at støtte borgere med forskellige udfordringer i at mestre eget liv. Fokus er på at hjælpe borgeren til størst mulig aktivitet og deltagelse i hverdagen – herunder at vende tilbage til størst mulig grad af selvforsørgelse.” [1]

Litteratur og kilder

  • Århus Kommunalhåndbog 1951, 2. Århus Kommunes Statistiske Kontor. s. 126.
  • Århus Kommunalhåndbog 1959, 4. Århus Kommunes Statistiske Kontor. s. 136.
  • Århus Kommunalhåndbog 1962, 5. Århus Kommunes Statistiske Kontor. s. 139.
  • Århus Kommunalhåndbog 1966, 6. Århus Kommunes Statistiske Kontor. s. 138.
  • Århus Kommunalhåndbog 1972, 7. Århus Kommunes Statistiske Kontor. s. 172.
  • Århus Kommunalhåndbog 1974, 8. Århus Kommunes Statistiske Kontor. s. 172.
  • Århus Kommunalhåndbog 1978, 9. Århus Kommunes Statistiske Kontor. s. 170.

Henvisninger

Tilgået 22/08/2023