Pariserhuset

Fra AarhusWiki
Pariserhuset, Jægergårdsgade 64. Foto 1955

Pariserhuset, der i over 70 år har holdt til i Jægergårdsgade, var en af Aarhus’ ældste specialforretninger.

Niels V. Korsgaard etablerede forretningen, formentlig, omkring 1944. De første år holdt forretningen til i et lille hus i Jægergårdsgade 64. I stueetagen var der festartikler og på 1.salen dukkemager. På bagsiden af huset lå en stor have med pæretræ og lokum.

Pariserhuset fik sit navn fra den allerførste kunde, som trådte ind ad døren. Dengang havde Pariserhuset endnu ikke fået navn på facaden, og da den første kunde var en franskmand, ja så fik butikken navnet Pariserhuset.

I 1957 flyttede Pariserhuset til Jægergårdsgade 60. Grunden var, at en fem-etagers betonbygning blev opført ved Jægergårdsgade 64-68. Her kom bl.a. biografen Folketeatret til at ligge, og i dag er Netto placeret der.

Hjemmelavede varer

Forretningen var fra starten et familieforetagende. Der blev således brugt mange timer i privaten til at fabrikere hjemmelavede ting. Medhjælpende hustru, Irma Korsgaard, var bl.a. ferm til sangskrivning, duplikering og til at lave sangskjulere. I det hele taget handlede Pariserhuset med mange hjemmelavede ting. For eksempel påskeløbere, julekalendere, lys og servietter. Det var dog ikke alt, der var hjemmelavet. Niels V. Korsgaard udtalte i 1953, at ”tyskerne igen fører på markedet som før krigen. Derfra får vi langt de fleste ting. I New Jersey i Amerika er også kommet en stor fabrik, som eksporterer meget. Den ejes for resten af en mand, der stammer fra Aarhus. Men nu til fastelavn, hvor det mest er masker, der sælges, har jeg fået det meste leveret fra en fabrik i Svendborg.”

Travlt ved højtider

Specielt fastelavn var en travl tid. Her blev der lavet hvide fastelavnstønder med påtegnede katte og ordlyden ’bang’ på. Til nytår havde Pariserhuset travlt med at sælge nytårskrudt. Mellem jul og nytår var der så mange kunder, at de måtte lukkes ind i hold. Der var kø helt hen til Montanagade, og folk måtte ud af bagdøren for at forlade forretningen. En dørvagt sørgede for der ikke blev stjålet, og der ikke kom for mange ind af gangen. Ifølge Niels V. Korsgaard var det også på dette tidspunkt, det var lettest at sælge de uartige ting. Når folk kom alene, var det straks sværere. Således havde forretningen en meget livagtig hunde-høm-høm, som var navngivet ’Nr. 713’. Så behøvede folk ikke at lede efter ordene for, at forklare hvad de ville have.

Nye ejere

1. marts 1979 overtog den 33-årige Vibeke Steenbach Pariserhuset fra Niels V. Korsgaard. Inden da var hun udlært i Elbeks Papirhandel, som hendes bror senere førte videre. I 1992 flyttede Pariserhuset ca. 100 meter hen mod Frederiks Allé til Jægergårdsgade 21, hvor den også har sin placering i dag. Ifølge Vibeke Steenbach er folk ikke længere så forlegne i forhold til det uartige udvalg af spøg og skræmt. Derudover har sortimentet også ændret sig i butikken. I dag sælges der således også udklædningstøj.

I december 2014 satte Vibeke Steenbach forretningen til salg efter 36 år i branchen, og den blev kort tid efter solgt. Den 1. maj 2015 blev Pariserhuset overtaget af nye ejere, men førte den gamle butik videre i samme stil og ånd.

Kilder

  • Demokraten 14. februar 1953: Pjat og Pjank til fastelavn: Det er sværest, at købe den skæmt, der er lidt ”uartig”
  • Århus Stiftstidende 28. januar 2015: Køberne stod i kø til Pariserhuset.

Noter

<mapframe text="" width=350 height=200 zoom=15 latitude=56.148152 longitude=10.198016> {

 "type": "Feature",
 "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [10.198016, 56.148152] },
 "properties": {
   "marker-symbol": "marker",
   "marker-size": "medium",
   "marker-color": "0050d0"
 }

} </mapframe>