Niels Leth Jensen
Pilot Niels Leth Jensen, 14/3-1886-29/2-1968
Leth Jensen var født i Fårup lidt nord for Århus. Han var udlært smedesvend, og som 19 årig arbejdede han en kort periode i København. Sammen med sin broder opfinderen Christian Frederik Leth Jensen, byggede han hjemme i Aarhus selv en flyvemaskine af Antoinette typen, og tilbød i 1912 byens borgere rundflyvninger ind over byen mod betaling. Basen lå i Mundelstrup på Skejby Mark. I Frankrig fik han udstedt flycertifikat i 1913. Han blev hurtigt et kendt navn inden for flyveverdenen.
Leth Jensen i den franske hær
Leth Jensen havde meldt sig som frivillig til den franske hær i 1914. Tre måneder før første verdenskrig brød ud. I hæren fik han rig mulighed for at øve sine evner som pilot, da han blev en del af det franske flyvevåben. Der var i alt 10-12 danske frivillige i den franske hær. Heraf kom tre piloter fra Aarhus. Den ene Uffe Peter Goethe Jensen, blev skudt ned over Dugny i 1915, den anden hed Pauli Kruse Jensen. Selvom de alle tre hed Jensen, er myten om deres slægtsskab dog usand.
I starten af krigene var mange af piloternes opgaver rekognoscerings opgaver, hvor de skulle flyve ind bag fjendens linjer og rapportere tilbage. De fløj dog også på bombetogter ind bag fjendens linjer. I Aarhus fulgte man med i Leth Jensens bedrifter. I 1915 kunne man læse om Leth Jensen i Århus Stiftstidende. Artiklen havde overskriften ”De aarhusianske Helte ved Fronten” og beskrev hvordan Leth Jensen havde været i kamp med ti, tyske aeroplaner på en gang. Leth Jensen blev skudt ned tre gange i løbet af hans tid i den franske hær. Han overlevede dog alle gangene.
Leth Jensen var en dygtig pilot og han held på sine togter førte til at han steg i graderne fra menig til korporal, sergent, adjudant og sekundløjtnant. Han fik også en række fly i den franske hær døbt VIKING til hans ære. Han fik også tildelt ordnen Ridder af Æreslegionen.
Efter krigen
I 1919 trådte Leth Jensen ud af den franske hær og blev tildelt fransk statsborgerskab.
Efter krigen blev Leth Jensen i Frankrig. Han blev direktør for Société des Carburateurs i Paris. Han udviklede og producerede her en flykarburator, der dels var brændstofbesparende, og hvor piloten kunne loope med flyet, uden at motoren gik i stå. Han tog patent på karburatoren der fik navnet "Carburateur Jensen"
Henvisninger
- Flyvehistorisk tidsskrift årgang 2006, 1 og 2005, 4
- Om Leth Jensens togter i Frankrig i 1915
- Politiets registerblade om Leth Jensen
- Om danske piloter i første verdenskrig
- Om Niels Leth Jensen i Frankrigs Eskadrille 76 under første verdenskrig
- Johannes Ravn-Jonsen: Danske frivillige i Verdenskrigen : soldaterbreve fra fronterne: København, 1917
- Jan René Westh: Danske frifillige i Frankrig 1914-1918: Ordenshistorisk forlag, 1998