Kristensamfundet

Fra AarhusWiki

Kristensamfundet blev grundlagt i 1922 i Schweiz af Friedrich Rittelmeyer, præst i den tyske evangeliske kirke, og har eksisteret i Danmark siden slutningen af 1930’erne, men blev først i 1964 grundlagt som religiøs praksis. Studerende i Tyskland havde før grundlæggelsen henvendt sig til den østrigske filosof Rudolf Steiner, antroposofiens grundlægger, med et ønske om fornyelse af den protestantiske kirke. Steiner regnes dog ikke for at være Kristensamfundets grundlægger, derimod som forkynder af Kristensamfundets religiøse praksis. I Danmark eksisterede, allerede inden Kristensamfundet blev etableret, Steiner-grupperinger inklusive Steiner-skoler. I disse grupperinger blev de første menigheder grundlagt, og siden er menighederne vokset og har derfor kunnet anskaffe kirkebygninger. Kristensamfundet har en større kirke i København og er del af The International Christian Community med hovedsæde i Berlin.


Gruppens historie i lokalområdet

I Aarhus blev Kristensamfundet grundlagt i midten af 1970’erne af Inger Carlsen, som kom fra den københavnske menighed. I de første år havde den aarhusianske menighed ikke et fast lokale, men lejede lokaler rundt om i byen. Der var ligeledes ikke ansat en fast præst, men man havde præster fra København til at varetage de gejstlige handlinger. I 1998 købte Kristensamfundet ejendommen i Bergensgade i Aarhus Nord, der indeholder både kirke og præstebolig samt menighedslokaler. Lokalerne i kælderen i præsteboligen bruges af menigheden til menighedsmøder. Fra 1998 til 2002 var Per Andersen ansat som præst i Bergensgade, herefter fulgte to år uden en fast præst, hvor gudstjenester blev afholdt af præster fra København. I 2004 blev Stephan Frister ansat som den femte præst i rækken, der har været tilknyttet Kristensamfundet i Aarhus. Stephan Frister er til dato stadig ansat som præst i Kristensamfundet. Kirken i Aarhus fungerer som kirke for hele Jylland.

Organisation

Kristensamfundet i Aarhus er en selvstændig menighed med kontakt til andre organer i ind- såvel som udland. For at være en selvstændig menighed påkræves det, at der bor en præst på stedet. Præsten er religiøs leder, i betydningen åndelig leder, og vælges på lige fod med menigheden ind i lokalbestyrelsen. Præsten står udelukkende for åndelig vejledning, forkyndelse og rituelle handlinger, menigheden varetager administrative opgaver, vedligeholdelse af bygningerne etc. Landsbestyrelsen har ingen åndelig kompetence, de varetager dialog med myndigheder, foretager økonomiske beslutninger samt ansætter præster. Udsendelse af præster varetages af Kristensamfundets øverste ledelse, som har sæde i Stuttgart.


Medlemmer

Kristensamfundets medlemmer betegnes som menighedsmedlemmer, menigheden eller blot medlemmer. Medlemmerne opdeles i tre underkategorier: aktive medlemmer, tilhængere og interesserede. Kristensamfundets medlemmer er geografisk fordelt over det meste af Jylland. Mens flest aktive medlemmer er fra Aarhus, sendes medlemsbladet ud til hele Jylland. Der er ca. 20 aktive medlemmer, mens medlemsbladet sendes ud til ca. 200. Ved en almindelig gudstjeneste kommer mellem otte og tolv. For at opnå medlemskab af menigheden kræves det, at man forinden har ført nogle samtaler med den lokale præst, hvorefter man indskrives i kirkens medlemsbog; herved markerer man sit særlige forhold til Kristensamfundet og til sakramenterne. Det er muligt for medlemmerne at være medlem af andre trossamfund, og flere af medlemmerne er også medlem af folkekirken. Det andet trossamfund, man er del af, må ikke stå i modsætning til evangelierne, men ellers er der ingen krav. Dette skyldes Kristensamfundets vægtning af individuel frihed, som også gør sig gældende for den enkeltes trosforhold. Af samme grund findes der ingen læresætninger i Kristensamfundet, som menighedens medlemmer skal bekende sig til. Det er i stedet op til den enkelte at tro og fortolke indholdet af ritualerne og det kristne budskab, som vedkommende finder det rigtigt.

På verdensplan er ca. 20.000-30.000 mennesker tilknyttet Kristensamfundet. I Danmark har ca. 500 indskrevet sig i kirkens medlemsbog, hvoraf ca. 200 er tilknyttet kirken i Aarhus. Der forefindes ingen statistiske oplysninger over køns- og aldersfordeling i menigheden i Aarhus, dog er det kendetegnende, at størstedelen af medlemmer har en dansk etnisk baggrund.

Kristensamfundet missionerer ikke. Kontakten til bevægelsen skabes oftest gennem venner og bekendte samt via foldere og lignende materiale, der er opstillet på biblioteker og læreanstalter. De fleste nye medlemmer i Aarhus kommer fra Steiner-miljøet eller Antroposofisk Selskab.


Økonomiske forhold

Kristensamfundet modtager støtte fra staten i form af dækning af porto til deres medlemsblad. Ellers er deres økonomi baseret på frivillige bidrag, gaver, private fonde og arv fra menighedsmedlemmerne. Men kirken bæres hovedsageligt af frivillig arbejdskraft. Det enkelte medlem bestemmer selv, hvor meget det vil yde. Stephan Frister får et honorar. En menighed er kun etableret, når den økonomisk bærer sig selv, men menigheden kan dog, hvis den mod forventning skulle komme i økonomiske vanskeligheder, søge om økonomisk hjælp fra enten paraplyorganisation eller andre menigheder.


Religiøs/spirituel praksis

I Kristensamfundet er der tre grundelementer, som kirken baserer sit virke på: 1) den religiøse praksis, som er de syv sakramenter: nadveren (denne er den vigtigste, da det er livskilden), dåb, konfirmation, skrifte, brudevielse, den sidste olie samt præstevielse, 2) sjælesorg (rådgivning) og 3) forkyndelsen (lære, prædiken, foredrag). Der findes ingen læresætninger i Kristensamfundet, derimod tilslutter medlemmerne sig på individuel og personlig vis. Præsten har forkyndelsesfrihed og tager udgangspunkt i egne erfaringer, dog grundlæggende med udgangspunkt i de nytestamentlige tekster – primært dem, der omhandler døden og opstandelsen.

Kristensamfundet er beslægtet med den romersk-katolske kirke, idet de ligeledes har de syv sakramenter. Nadversakramentet kaldes også Menneskevielsens Handling og indtager en særlig rolle i forhold til de øvrige sakramenter. Menneskevielsens Handling finder som oftest sted to gange om måneden. Ved disse begivenheder har præsten to medhjælpere (ministranter), som hjælper under gudstjenesten. Der synges sjældent salmer, og menighedsmedlemmernes eneste aktive deltagelse består i at modtage nadveren og at gøre korsets tegn. Handlingen er meget ritualiseret og foregår i en afdæmpet, højtidelig atmosfære. Det tydeliggøres i Menneskevielsens Handling samt til højmesser, at treenigheden er central. Yderligere mødes enkelte medlemmer til bibellæsning og efterfølgende diskussion af tekststykket.

Som i mange kristne kirker følger Kristensamfundet også et rituelt årstidsforløb, der indbefatter påske, himmelfart, pinse, advent, jul og helligtrekonger. Derudover fejres også sankthans (Johannes Døbers virksomhed), Midnatsgudstjeneste samt Skt. Mikaels dag. Til hver årstid hører en speciel bøn.


Eksterne relationer

Der er ingen fastlagte undervisnings- eller øvelsesprogrammer i Kristensamfundet, men nogle menighedsmedlemmer mødes ugentligt til bibellæsning. Kristensamfundet har ingen tilknytning til andre religiøse grupper, men ser positivt på et muligt forstående tværkirkeligt samarbejde. Flere af Kristensamfundets medlemmer har relationer til Antroposofisk Selskab, som er stiftet af Rudolf Steiner. Ydermere er et flertal tilknyttet grene af Steiner-miljøet i Aarhus. Der synes at være en særlig form for slægtskab mellem grupperne. Men der er intet institutionelt samarbejde mellem grupperne. Kristensamfundet blev anerkendt som trossamfund i 1997.


Forandringer

Der har stort set ikke været ændringer i medlemstallet de seneste 10 år, alligevel pointerer Stephan Frister, at medlemmernes alder er steget. Stephan Frister mener, at grunden til dette er, at Kristensamfundet ikke er attraktivt nok, de ”kommer ikke med noget sensationelt og forholder sig til traditionens traditioner”. Yderligere kan det skyldes, at mission er imod deres overbevisning om, at folk skal komme til Kristensamfundet, fordi de selv har et ønske herom. Tidligere har det økonomisk set mere positivt ud for Kristensamfundet.

Original kilde

Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.

Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)

ISBN: 978-87-92829-45-0


NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører.