Karen Berlème-Nix (1883-1975)

Fra AarhusWiki

Karen Berlème-Nix var jurist, offentlig anklager og kvindebevægelsesaktiv.

Født 29. januar 1883 i Fåborg, død 10. juli 1975 i Aarhus.

Karen Berlème-Nix blev udnævnt til Danmarks første kvindelige politifuldmægtig i 1919 og er siden blev set som en markant skikkelse i kvindesagsengagementet i mellemkrigstiden. Karen Berlème-Nix og hendes mand Carl August Vilhelm Berléme-Nix kom til Aarhus i 1919, og kort efter blev hun som den første kvinde i Danmark udnævnt til politifuldmægtig i Aarhus. Tre år senere i 1922 blev hun ydermere den første kvinde i Danmark, der blev udnævnt som offentlig anklager.

Da Karen Berlème-Nix var otte år gammel, udnævntes hendes far til Esbjergs første sognepræst. Faderens store omstillingsevne og sociale sindelag gjorde ham til en populær præst. Disse evner prægede også Karen Berlème-Nix' virke senere i livet, hvor hun formåede at forene en solid embedsmandskultur med stor indsigt i andre samfundsklassers vilkår.

Karen Berlème-Nix blev student i 1906, hvorefter hun startede på jurastudiet ved Københavns Universitet. Hun blev cand. jur. i 1912 og blev ansat som fuldmægtig i Holsted. I 1913 blev hun gift med Carl August Vilhelm Berléme-Nix, som dengang var politiassistent i Fredericia. Herefter stoppede Karen Berlème-Nix nogle år med at arbejde, men startede igen i 1916.

I 1919 flyttede ægteparret til Aarhus, hvor de begge fik ansættelse ved politikorpset, Karen Berlème-Nix som politifuldmægtig og hendes mand som politiassistent. Karen Berlème-Nix var dengang den første kvindelige politifuldmægtig i Danmark, og i 1922 udnævntes hun endvidere som den første kvindelige offentlige anklager i Danmark.

Karen Berlème-Nix var som offentlig anklager ved underretten en kendt skikkelse i Aarhus indtil hendes afsked i 1950. Hun forfulgte adskillige forbrydelses- og straffesager af forskellig art, men blev især kendt for sin medvirken ved sager, hvor kvinder og børn var implicerede.

Sideløbende med sin erhvervskarriere tog Karen Berlème-Nix også aktivt del i kvindebevægelsens arbejde. I 1931-37 var hun formand for Dansk Kvindeforbunds Aarhuskreds, hvor hun bl.a. var forkæmper for gifte kvinders erhvervsrettigheder. Endvidere var hun dybt engageret i forskellige arrangementer for unge enlige kvinder, og hun var i 1937 med til at starte Mødrehjælpen i Aarhus.

Ægteparret Karen og Carl Berlème-Nix boede i Aarhus først på De Mezas Vej 23 og senere (efter 1930) i et mere ”mondænt” kvarter på Ordrupvej 25. De fik ikke nogen børn. Allerede i 1941 mistede Karen sin mand Carl, som kun blev 63 år.

I 1950 valgte Karen Berlème-Nix at slutte sin arbejdsmæssige karriere og hellige sig arbejdet i Dansk Kvindeforbund, hvor hun var medlem af bestyrelsen fra 1944-52. Senere i sit lange otium kastede hun sig bl.a. over arbejdet for den sønderjyske sag.

Karen Berlème-Nix er bl.a. blevet beskrevet som “en lille sirlig Skikkelse med ladylike Optræden”. Bag hendes blide ydre gemte der sig et stort hjerte, men også en meget klar og skarp hjerne, som ikke lod sig forvirre, og som kom tydeligt til udtryk i hendes virke i retten og til møder.

Litteratur og kilder