Kamma Rahbeks Vej

Fra AarhusWiki

Kamma Rahbeks Vej blev etableret 1960 i kvarteret Digtervænget og Mariendal i Åbyhøj.

Vejen er opkaldt efter Kamma Rahbek (1775-1829), der ikke selv var forfatter, men værtinde for guldaldertidens kunstnere, litterater og videnskabsmænd, som samledes i hendes hjem til berømmede måltider og theselskaber.

Hun var gift med tidsskriftsredaktøren, udgiveren og æstetikprofessoren Knud Lyne Rahbek.

I det Rahbekske hjem, Bakkehuset, ved Søndermarken på Frederiksberg kom guldaldertidens toneangivende kredse i København. Centrum i kredsen har været Kamma Rahbek, der var belæst og i besiddelse af et stort konversationstalent og humor.

I Bakkehuset foregik konversationen på dansk (i stedet for tysk) og uden titler og rang. Tonen har efter tidens forhold været fri og vittig. Kamma har således givet gæsterne i Bakkehuskredsen øgenavne, som kun kredsen selv forstod. Således blev Oehlenschläger kaldt "adagiospilleren", Johan Ludvig Heiberg "den Vidunderlige" eller "den Spanske" og præsten (senere biskop) Jacob Mynster "Onkel Job".

Kamma Rahbek har siden været besunget som muse for de unge digterspirer.

Kamma Rahbek dyrkede æskemageriet, som var tidens store mode. Hun var en ivrig brevskriver og har efterladt en række store korrespondancer, hvor hun afkræver fuldkommen ærlighed af både sig selv og modparten. Flere af korrespondancerne er senere blevet udgivet som bøger, og giver et godt indblik i, hvorledes en begavet og åndrig kvinde i guldalderen kunne gøre sin indflydelse gældende gennem personlige bekendtskaber og korrespondancer.

Kamma Rahbeks Vej på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Kamma Rahbeks Vej

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Karen Grøn og overført fra Århus Leksikon
  • Jensen, Anne E.: Kamma Rahbek 1775-1829; Historisk-Topografisk Selskab for Frederiksberg. 1975. Bestil materiale