Jørn Rønnaus skovskulpturer

Fra AarhusWiki

Skovkunst er et begreb, mange århusianere gennem de senere år er blevet bekendt med. Uden at vide det og ofte uden at ville det er man ude i Marselisborgskovene her og der, somme tider på befærdede strøg, til andre tider godt gemt af vejen på ydmyge steder, stødt på store, mærkelige figurer, som tydeligt nok er en sammenhængende del af natursceneriet, men figurer eller skulpturer som et menneske må have haft fingre i.

Skulpturerne er lavet af skovens egne materialer, og de er formet på stedet. Mange gange frister skulpturerne til berøring, og ofte appellerer de på mystisk, eventyrlig vis til sanser og fantasi. Skovkunstens berettigelse kan vel diskuteres, hvis den trænger sig for stærkt på og kommer til at dominere den store følsomme natur, men denne risiko er såvel kunstner som skovens egne folk opmærksomme på. Skovkunstens skulpturer skal være noget, man engang imellem pludselig får øje på og forundres over, en oplevelse man måske går glip af, fordi figurerne går ud i ét med den omgivende natur.

Skovkunstneren er indfødt århusianer fra 1944, hans navn er Jørn Rønnau, og han har fra forskellig side høstet anerkendelse for præstationer, som ud over skovkunsten i Marselisborgskovene også omfatter enkeltskulpturer og større udsmykninger samt installationer i form af skulpturparker. Han kunne være blevet gymnasielærer i fransk, men lod sig friste af en kunstnertilværelse uden sikkerhedsnet. Hjertetræet ved Stadionsøerne kom til verden i 1990, og tre år senere fandt den officielle indvielse af skovkunstprojektet sted. Lidt efter lidt kom der nye skulpturer til, og det var i 1994, Jørn Rønnau modtog Århus Amts Kulturpris.

Ønsker man på mere systematisk vis at søge vej til Jørn Rønnaus skovskulpturer, kan en guide fås på Turistbureau og Kommuneinformation.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Henning Spure Nielsen og overført fra Århus Leksikon