Holiday on Ice i Aarhus

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Holiday on Ice)
The Glamour Icers og The Ice squires på isen til Holiday on Ice i Aarhus-Hallen.

Den store amerikanske is-revy ”Holiday on Ice” gæstede Aarhus første gang i 1954 fra den 10. marts til den 21. marts i Aarhus-Hallen. Der var 125 medvirkende i is-revyen, som var præget af en vældig kostumepragt, en enorm præcision i udførelsen og de store stjerner på isen. Holiday on Ice-forretningen brugte studerende som hjælpere, fordi de skulle være intelligente og derfor var hurtige til at fatte opgaverne og disses løsning. Is-revyen gæstede Aarhus-Hallen hver gang de følgende år i marts måned, undtagen i 1960 hvor det blev til en uges tid i begyndelsen af april. Året 1961 blev is-revyens sidste optræden i Aarhus-Hallen inden besøgene i det jyske overgik til Herning-hallerne.

Verdensomspændende koncern

De olympiske- og dobbelte verdens- og europamestre Ria Baran og Paul Falk i en wienervalsen på isen i Aarhus-Hallen i 1954.

”Det er saa flot, saa stort, saa prangende og udfordrende, at det næsten tager vejret fra publikum”.

Sådan skrev Demokratens udsendte reporter om Holiday on Ice’s aarhusianske debut i 1954. De næste syv år kunne showet gang på gang tage vejret fra tusindvis af tilskuer, der var valfartet til Aarhus-Hallen for at opleve Holiday on Ice.

Holiday on Ice blev opfundet i USA i 1943 og første gang showet gæstede Aarhus var i marts 1954, hvor den tyske maskinmester Otto Schöbbits, stod for at dække Aarhus-Hallens gulv med is. Gulvet skulle først dækkes af et lag tjærepap, hvorpå der blev hældt savssmuld. 6,76 kilometer stålrør blev udlagt, og disse blev dækket af et tyndt lag sand. Rørene blev fyldt med kølevæske og hele molevitten blev herefter overhældt med vand, hvorved der blev kreeret et ca. fire centimeter tykt islag.

På de godt 10 år der var gået fra showets start, til det havde nået Skandinavien, havde det vokset sig til et verdensomspændende foretagende, med blandt andre den berømte norske kunstskøjteløber Sonja Henie i ledelsen. I 1954 kunne showet ifølge Århus Stiftstidende - udover Europa - også turnere ”i USA, i Japan, i Sydamerika og et eller andet sted i Afrika”. Bare i Europa havde showet fire baner. To reservebaner, der var opmagasineret i Lille i Frankrig, og to som kunne fungere samtidigt. På den måde kunne showet optræde i København én aften og i Aarhus dagen efter.

Stjerner, disciplin og bøder

Bag den store succes lå penge og disciplin. Alt hvad der kunne købes for penge, blev købt. Til nummeret 'Indiske rytmer' i 1957 kostede hvert håndsyet kostume ca. 7000 kr. - svarende til ca. 95.000 kr. i dag. Der var 49 personer på isen til det nummer.

Også disciplinen var i højsæde. Hvis kostumet ikke var i orden, hvis der blev hvisket til sidemanden, eller hvis et ’av’ blev ytret efter et fald kostede det to dollars. Forseelsen og synderen kunne efterfølgende læses på en sort tavle. Tre ’spejdere’ var ansat blot til at gå rundt og opdage og notere fejl. ”Uden disciplin ville det ikke være Holiday on Ice” udtalte solodanseren Heinz Kroel til Stiftens udsendte George Andrésen ved showet i 1954. En time senere fik han en påtale for at have trukket bifaldet for længe efter sin præstation i nummeret ’Rhapsodi in blue’.

Egentligt var Aarhus-Hallen for lille til Holiday on Ice, da is-revyens bane normalt var 33x16 meter – i Aarhus-Hallen måtte skøjteløberne nøjes med 30x16 meter. Men det gik og de næste syv år kunne stjerner som de tyske olympiske mestre Ria Baran og Paul Falk, europamestrene Sylvia og Michel Grandjean og verdensmesteren Jacqueline du Bief kunne opleves på isen i Aarhus-Hallen.

Børnestjerner, The Glamour Icers og The Ice Squires

Den 8-årige Juanita Percelly på isen i 1955. Juanita havde også sine ældre søskende Rosita og George med sig til Aarhus.

Børnestjerner har der været mange af i Holiday on Ice. I 1954 skrev Stiftstidende om den yndige italienske Diana ”der holdt smilet så smukt paa plads, skønt hendes fald i førstenumret maa have gjort godt ondt, saa opsvulmet og blodigt laaret blev bagefter”. Året efter kunne den 8-årige Juanita Percelly begejstre det aarhusianske publikum, mens det i 1961 var den kun 5-årige Robbi LaLonde, der bedårede publikum. LaLonde havde i øvrigt samme år medvirket i Hollywood-filmen ”Snow White and the Three Stooges”.

Ud over solo-stjernerne bestod showet af de to store kor The Glamour Icers og The Ice Squires. The Glamour Icers bestod af 24 kvindelige syngende backupdansere, mens The Ice Squires bestod af 12 mandlige.

Der var skarp klasseopdeling mellem stjernerne, der havde egne garderober, og kørte i privatvogne mellem de forskellige optrædender, og korene, der måtte nøjes med fællesgarderober og tog.

Politiefterforskning

Pomp og pragt var en stor del af Holiday on Ice. Stjernen Frankie Sawers holder her sin klædedragt til omkring 95.000 kr.

I 1956 blev showets isstjerner genstand for politiets opmærksomhed, da den canadiske stjerne Guy Longpré fik stjålet 10.500 kr. – svarende til godt 145.000 kr. i dag – fra sine benklæder, der var henlagt i garderoben, mens han var på isen i Aarhus-Hallen. Monsieur Longpré havde tidligere på dagen fået de 10.500 kr. udbetalt i gage, og da han i Aarhuus-Privatbank ikke kunne få pengene indløst til en amerikansk check, havde han rullet dem sammen på amerikansk manér og stukket dem i baglommen.

Civilbetjent Caroline Jørgensen blev indkaldt til at undersøger de kvindelige medlemmer af is-truppen, og i alt blev omkring 200 personer undersøgt og afhørt – forgæves.

År efter år kunne showet trække tusindvis af jyder og fynboer til Aarhus-Hallen, og år efter år jublede lokalpressen, og kårede showet til det bedste nogensinde. Men 1961 blev sidste år, hvor Aarhus-Hallen kunne melde om alt udsolgt til Holiday on Ice. Efter at have leveret underholdning og udstillinger til aarhusianerne i knap 25 år var Aarhus-Hallen gået konkurs. Stiftstidendes reporter skrev efter det sidste show: ”Aarhus-Hallen kunne ikke have fundet paa et flotttere punktum paa sine næsten 25-aarige eksistens end Holiday on Ice 1961”.

Kilder

  • Århus Stiftstidende 09.03.1954, 10.03.1954, 11.03.1954, 14.03.1954, 02.03.1955, 06.03.1955, 12.03.1957, 02.03.1961, 04.03.1961,
  • Demokraten 10.03.1954, 11.03.1954, 08.03.1956, 17.03.1956,