Æggepakkeriet i Carl Blochs Gade
Æggepakkeriet i Carl Blochs Gade 37 er en to etagers bygning med kælder opført i 1939 som æggepakkeri, lager og kontor for Fyens Ægexport, der havde adresse i Odense og havde filial i Aarhus. Der var æggepakkeri i bygningen til 1973, hvorefter bygningen frem til 2008 rummede osteeksportfirmaet J. Hansen, hvis indehaver var kendt som Oste-Hansen. Arkitektonisk fremstår bygningen i funktionalistisk stil med elementer, der giver mindelser om art déco, og den er tildelt en høj bevaringsværdi i Aarhus Kommuneatlas.
Nyere boligbebyggelse fra slutningen af 2010'erne tog navnet Æggepakkeriet til sig, og derfor omfavner Æggepakkeriet udover de gamle bygninger også en rødstensbygning med erhverv i stueetagen, en længere gulstensbygning samt et betonhøjhus.
Arkitekterne
Arkitekten og skribenten Thyge Klemann har tilskrevet Michael Djervad rollen som arkitekt, men af Aarhus Kommunes byggesagsarkiv fremgår det, at Djervad tegnede bygningen i et tæt samarbejde med arkitekt H. Th. Andersen fra Holstebro. Andersen var kendt som arkitekt bag solide murstensbyggerier i Vestjylland, bl.a. Lemvig Bank.
Stilarter
Bygningens ydre fremstår originalt som i 1939 i en kasseformet funktionalistisk stil med en gulstensfacade og tagpapbelægning. Facaden brydes af to tårnagtige fremspring, der er symmetrisk placeret og er dekoreret med rødbrune vandrette murstensbånd. De dekorative murstensbånd minder om mellemkrigstidens interesse for dekorativ modernisme kaldet art déco, men giver også mindelser om mauriske rød-hvide båndudsmykninger kendt fra middelalderens Spanien. Båndene genfindes i rammer om vinduerne og på bygningens sokkel, ligesom der som afslutning ved taget findes en smal gesims af samme type rødbrune mursten. Murstensbåndene har samtidig paralleller til lignende bånd på Amtssygehuset, der blev opført i 1935 efter tegninger af Axel Johannes Høeg-Hansen (1877-1947).
I hvert tårnfremspring ses runde koøjevinduer, der er et karakteristisk træk ved funktionalismens leg med geometriske former. Karakteristisk for funktionalismen er også de øvrige hvidmalede vinduer, der i de fleste tilfælde er enten enkelfags eller tofags, hvilket har givet mulighed for større vinduesfacader end ved traditionelle småsprossede vinduer. Modsat, hvad der ofte sås ved mellemkrigstidens funktionalisme, er ingen vinduer placeret yderst i hjørnerne, hvilket har givet bygningen et solidt og massivt udtryk.
Jernbeton og mursten
Trods brugen af mursten består bygningen under facaden af jernbetonkonstruktioner, der blev udført af civilingeniør Oscar Lock-Hansen fra Aarhus og ingeniør Søren Jensen fra Silkeborg. Førstnævnte blev senere gift med Marie Lock-Hansen, der i 1967 blev slået ihjel i det berømte, men til dato uopklarede Højbjergmord.
Jernbetonkonstruktionen er karakteristisk for tidens internationale modernistiske ideal om at benytte de seneste tekniske innovationer med henblik på at skabe størst mulig komfort og funktionalitet i byggeriet, men samtidig er facadens murstensbelægning og dekorationer karakteristisk for et ofte set skandinavisk kompromis, hvor traditionelle murermestermetoder blev inddraget.
Virksomheder i bygningen
Funktionen som æggepakkeri begyndte i 1939 og fortsatte frem til midten af 1970’erne; 1940-60 havde Fyens Ægexport til huse i bygningen, og 1961-73 havde Robinson Andersen & Co., æg engros til huse i bygningen.
Derefter fik osteeksportfirmaet J. Hansen til huse i bygningen. Osteeksportfirmaet var startet i 1899 af Jens Peter Hansen og blev ved hans død i 1938 overtaget af sønnen Knud S. Hansen, der var kendt som Oste-Hansen. Ved overtagelsen var Oste-Hansen kun 20-år gammel, og i de følgende ca. 50 år stod han i spidsen for firmaet, der fik succes med eksport af dansk ost til hele verden. Eksportmarkederne var bl.a. Kina og Japan, og derudover blev flødeosten Samos 99 særligt populær på det franske marked. I begyndelsen af 1990’erne skete der et generationsskifte i firmaet, og i 2008 blev firmaet opkøbt af Arla, hvorefter det flyttede til Arlas hovedsæde i Viby.
Udover ovennævnte har andre firmaer i kortere perioder lejet dele af bygningen, i 00’erne bl.a. reklamebureauet Dot & Line og handelsselskabet A-Dale Denmark. I dag rummer bygningen Telemarketingbureauet Tele-Mark.
Tidslinje over bygningens historie
- 1939: Bygningen blev opført som æggepakkeri, lager og kontor for Fyens Ægexport.
- 1951 og 1953: Nogle garager blev opført ved siden af bygningen.
- 1961: DSB købte bygningen og lejede den ud til Robinson Andersen & Co., æg engros.
- 1973: Robinson Andersen & Co. forlod bygningen, hvorefter funktionen som æggepakkeri var slut. I stedet lejede osteeksportfirmaet J. Hansen bygningen.
- 1995: Garagerne ved siden af bygningen blev nedrevet.
- 1997: En større ombygning af bygningens indre til kontorformål.
- 2008: Osteeksportfirmaet J. Hansen blev opkøbt af Arla og forlod bygningen.
- Telemarketingbureauet Tele-Mark har i de seneste år haft til huse i bygningen.
- 2014: Købt af Anpartsselskabet Æggepakkeriet, der er ejet af erhvervsfolkene Rune Kilden og Lars-Erik Larsen. Planen er at bevare bygningen og på arealerne ved siden af opføre boligkarréer i 5-11 etager.
Bevaringsværdi
I Aarhus Kommuneatlas er Carl Blochs Gade 37 tildelt en høj bevaringsværdi jf. følgende:
Samlet bevaringsværdi: 3 tildelt med afsæt i følgende vurderinger:
- Arkitektur: 3
- Kultur: Ingen vurdering
- Miljø: 3
- Originalitet: 3
- Tilstand: 4
(Forklaring: Høj værdi: 1, 2, 3; Middel værdi: 4, 5, 6; Lav værdi: 7, 8, 9)
Æggepakkeriet i Carl Blochs Gade på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Litteratur og kilder
- Arla køber J. Hansen Group, pressemeddelelse, arla.dk.
- "Byggeprojekt ved Godsbanen: 11 etagers boligtårn og æggepakkeri", Århus Stiftstidende, 31/1 2016.
- Byggesagsarkivet, Aarhus Kommune om Carl Blochs Gade 37.
- Handelsregisteret om Fyens Ægexport.
- "Nyt projekt sparker både Godsbanen og ny bygade i gang", Århus Stiftstidende, 31/1 2016.
- Preben Rasmussens udklipssamling
- Tingbøger om ejerforhold på Arkivalieronline.
- Tinglysningen om ejerforhold.
- Aarhus Kommuneatlas.