Brugskæderne

Fra AarhusWiki

"Fællesforeningen" i Århus tilmeldte sig i 1889 "Aktieselskabet Fællesforeningen af Jydske Brugsforeninger". Sammen med den sjællandske fællesforening dannedes således FDB i 1996. Men da FDB mere fungerede som en engrosvirksomhed, var der stadig et behov for en samling af egentlige vareforhandlere.

5. oktober 1904 startede den første butik i Århus. Arbejdernes Detail Forbrugsforening i Århus fik adresse i Badstuestræde 7. Initiativet kom fra Fabriksarbejdernes Fagforening, repræsenteret ved Kristian Jensen Moesgaard og Niels Peter Kristoffersen. På det stiftende møde valgtes Kristian Jensen Moesgaard som formand og Niels Peter Kristoffersen som kasserer. Desuden valgtes L.S. Sørensen, P. Kristensen, Severin Petersen, Karl Olsen og Nicolaj Veje. Butikken udviklede sig, og flyttede gennem årene en del rundt i Århus. I 1929 ændredes navnet til Århus Brugsforening.

Da behovet for flere butikker efterhånden opstod, viste der sig problemer med borgerskabsløsen. Det betød, at hver forretning var sin egen forening og "De Samvirkende Brugsforeninger i Aarhus" opstod. I 1973 fusionerede H.B. (Hovedstadens Brugsforeninger) og FDB til DB Idag er butikker inddelt efter størrelse og omsætning og har navn herefter.Det er også i modsætning til tidligere tilladt at forhandle andre produkter end brugsens egne.

Brugskæderne varetager den daglige ledelse af samtlige brugser vest for Storebælt. Adresse: Søndervangs Allé

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Annelise Ledet og overført fra Århus Leksikon