Bent J

Fra AarhusWiki

Bent J var en århusiansk jazzbar beliggende på Nørre Allé 66 fra marts 1973 til april 2008. Indehaveren var århusdrengen Bent Jørgen Jensen (1931-2009), der før åbningen af Bent J. sideløbende med sine studier i økonomi engagerede sig i forskellige jazzarrangementer, og som blandt andet var formand for jazzklubben Jazzcircle.

Også Bent J. var tænkt som en jazzbar, og igennem årene har adskillige verdensstjerner gæstet baren til stor fornøjelse for et fast og differentieret stamklientel samt det væld af blandt andet studerende, der har fundet behag i stedets uformelle atmosfære. Mange udøvende både danske og udenlandske musikere har således fundet vej til barens ellers beskedne lokaler, og ikke mindst traditionen med workshops og jamsessions har forstærket denne for jazzkulturen i Århus så afgørende dimension.

I 1987 indstiftede Bent J. den den såkaldte Snooppris, der gives til særligt dygtige og unge talenter i Århus, og i 2003 blev baren kåret til årets jazzspillested af Dansk Jazzforbund.

Baren har haft stor betydning for udviklingen og bevaringen af jazzen i Århus, og stedet er blevet kaldt for et stykke århusiansk kulturhistorie. Økonomisk har baren i lange perioder været afhængig af forskellige støttekoncerter, og de sidste år af barens levetid måtte en egentlig støtteforening overtage driften.

Den 29. februar 2008 takkede baren af med en sidste koncert leveret af Kwella Quartet. Herefter gik Bent Jensen på pension, hvorfor baren ophørte med at fungere.

Hermed gik den dog ikke til grunde; Kulturarvsstyrelsen støttede med 70.000 kr. en relancering af barens interiør og inventar i den kommende 1900-tals-by i Købstadsmuseet Den Gamle By. Barens kulturhistoriske værdi blev dermed anerkendt og forankret i byens kollektive erindring.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
  • Jørn Okbo, Livet på Bent J. - så vidt jeg husker det.
  • Jazzens historie i Århus, red. Carsten Ljungkvist, Husets Forlag, Århus: 1995. Bestil materiale
  • Århus Jazz - i anledning af jazzbar Bent J's 15 års jubilæum. Århus Stiftstidende 9.1.2008. 29.2.2008.