Kunsthal Aarhus

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Aarhus Kunstbygning)
Indlæser kort...

Kunsthal Aarhus - tidligere kendt som Aarhus Kunstbygning - ligger i J.M. Mørks Gade. Bygningen er fra 1917 og udført efter tegninger af Axel Høeg-Hansen.

Den oprindelige bygning består af et indgangsparti, to rektangulære sidefløje og et ottekantet rum oprindeligt tænkt som en skulptursal. Facaderne er groft pudset og lysegråt kalket med hvide enkeltheder.

Under besættelsen var bygningen beslaglagt af tyskerne. I 1954 overtog Den Permanente Udstilling bygningen, som blev genindviet i 1955. Den blev senere administreret af Aarhus Kunstforening af 1847.

1. januar 1972 blev bygningen overtaget af Aarhus Kommune, der iværksatte en større renovering af bygninger med Christian Frederik Møller (1898-1988) som arkitekt. Bygningen blev genindviet i januar 1974 med en udstilling af aarhusmalerne Jørgen Brask, Mogens Gissel, Teddy Sørensen og Ib S. Østergaard. Udstillingen viste også et samarbejde mellem maler Jørgen Brask og fotograf Poul Pedersen (1928-2019) med forsøg med polariseret lys.

I 1993 fandt en udvidelse sted ved C.F. Møllers tegnestue, hvor der blev etableret et rum dækket af et fladt tag og lukket af store glaspartier. Bygningen fremstår i sin nyklassicistiske form enkel og stilren, hvorfor den udgør en modsætning til områdets mange gedigne og imposante bygninger.

I 2012 skiftede Aarhus Kunstbygning navn til Kunsthal Aarhus.

Se også


Kunsthal Aarhus på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Aarhus Kunstbygning

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
  • Mogens Brandt Poulsen, Århus Arkitekturguide. Bestil materiale
  • Den indre by i Århus red. Ole Østergaard. Bestil materiale