Nathan Koppel (1784-1854)

Version fra 15. feb. 2022, 11:55 af MiaGulvadJørgensen (diskussion | bidrag) MiaGulvadJørgensen (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med "'''Nathan Koppel''' - eller Nathan Marcus Koppel - var købmand i Aarhus og en del af byens jødiske mindretal. Født i 1784 i Fredericia, død i 1854. Søn af købmand Marcus Koppel i Fredericia og hustru Eddele Marcusdatter. Sammen fik de otte børn, hvoraf Nathan Koppel var den ældste.<br>Faderen var fra Burgkundstadt, en lille by i Bayern, og flyttede til Danmark i sidste fjerdedel af 1700-tallet sammen med sin lillebror, Bendix Koppel. Marcu...")
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)

Nathan Koppel - eller Nathan Marcus Koppel - var købmand i Aarhus og en del af byens jødiske mindretal.

Født i 1784 i Fredericia, død i 1854.

Søn af købmand Marcus Koppel i Fredericia og hustru Eddele Marcusdatter. Sammen fik de otte børn, hvoraf Nathan Koppel var den ældste.
Faderen var fra Burgkundstadt, en lille by i Bayern, og flyttede til Danmark i sidste fjerdedel af 1700-tallet sammen med sin lillebror, Bendix Koppel. Marcus Koppel slog sig ned i Fredericia, hvor han blev en agtet købmand og et fremtrædende medlem af den jødiske menighed.

Gift med Frederikke Meyer (1790-1823). Sammen fik de ni børn.

Nathan Koppel kom til Aarhus i 1803, hvor han tog borgerskab som købmand og åbnede forretningen på Store Torv 9 og Store Torv 11. På de to adresser lå dengang én gård, der strakte sig over begge numre og lå på hjørnet til Maren Smeds Gyde. Året efter fik forretningen navnet "Marcus Koppels Sønner" eller bare "M. Koppels Sønner", hvilket tyder på, at en af Nathan Koppels fem brødre var blevet indlemmet i forretningen. Det var muligvis Levin Marcus Koppel, der var den næstældste af brøderene efter Nathan Koppel. Senere blev en af deres yngre brødre, Wulff Marcus Koppel, muligvis også en del af forretningen, da han tog borgerskab som købmand i Aarhus i 1815.

I 1820 gik M. Koppels Sønner fallit.

Litteratur og kilder