Pladeselskabet Genlyd Grammofon: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
(Oprettede siden med "'''Pladeselskabet Genlyd Grammofon''' eller blot Genlyd, er et Aarhusiansk pladeselskab, som blev oprettet i 1974 af Gnags. I 1990 blev det videresolgt til det tyske Bertelsmann-selskab BMG (det senere Sony Music Entertainment) for mere end 20 millioner kr. Det startede i musikervillaen i Haraldsgade i Viby, hvor blandt andre Peter A. G. Nielsen og Jakob Riis Olsen var blandt køberne i 1971. Bandet Gnags, med Peter A. G. i front, havde indtil da...")
(Ingen forskel)

Versionen fra 19. maj 2022, 15:05

Pladeselskabet Genlyd Grammofon eller blot Genlyd, er et Aarhusiansk pladeselskab, som blev oprettet i 1974 af Gnags.

I 1990 blev det videresolgt til det tyske Bertelsmann-selskab BMG (det senere Sony Music Entertainment) for mere end 20 millioner kr.

Det startede i musikervillaen i Haraldsgade i Viby, hvor blandt andre Peter A. G. Nielsen og Jakob Riis Olsen var blandt køberne i 1971. Bandet Gnags, med Peter A. G. i front, havde indtil da fået udgivet to plader i København, men for at spare penge, besluttede de selv at indspille det tredje album i villaen, som efterhånden blev beboet af 10-12 mennesker - musikerne, deres kærester og børn - og to store hunde. Det hele passede ind i hippiekulturen med selvbestemmelse og afstand fra det kommercielle musikmiljø i København, hvor det hele skete, på det tidspunkt.

Men Aarhus begyndte at komme godt med og efterhånden voksede foretagendet med endnu en villa i Haraldsgade og endnu et studie, Feedback Studiet (i 1976), og i 1977-78 blev det første primitive øvelokale i den først købte villa omdannet til et professionelt studie, som der blev stor rift om, og det var i brug døgnet rundt. Thomas Helmig startede sin musikkarriere i studiet og blev selv medejer af det i en periode. Blandt andre kunstnere har Genlyd også udgivet: Dieters Lieder, Gangway, Henning Stærk, Stig møller og Maria Key.

På et tidspunkt blev det hele for meget business med investeringer i millionstørrelsen, og for at få friheden igen til at lave sange uden de mange bekymringer, som efterhånden var fulgt med, blev det besluttet at sælge Genlyd til BMG i 1990. Jakob Riis Olsen blev i 1999 eneejer af Feedback Studiet og han lukkede det endeligt ned i 2011.


Litteratur og henvisninger:

https://www.berlingske.dk/kultur/igenlyd

https://www.museumaarhus.dk/viden/historier-om-aarhus/musikkens-aarhus/feedback/