Anonym

Herluf Eriksen (1924-2016): Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
'''Herluf Eriksen'''. Teolog. Magister. Biskop
'''Herluf Eriksen''' var biskop over [[Aarhus Stift]] i perioden 1979-1994.


Født 1. april 1924 i Flynder, Ringkøbing Amt - Død 6. juni 2016 i [[Højbjerg]].
Født 1. april 1924 i Flynder, Ringkøbing Amt, død 6. juni 2016 i [[Højbjerg]].


Søn af sognerådsformand og gårdejer Ewald Christian Carl Eriksen og hustru Ane Kirstine Hartvigsen og var nummer syv af 11 søskende. Gift i 1950 med Marie Elisabeth Skadhede.
Søn af sognerådsformand og gårdejer Ewald Christian Carl Eriksen og hustru Ane Kirstine Hartvigsen. Han var nummer syv af 11 søskende.


Blev cand.theol. i 1949 og i 1955 cand.mag. i kristendomskundskab og historie. Herefter havde han mange forskellige beskæftigelser: Lærer på Blågårds Seminarium, hjælpepræst, sognepræst, lektor ved Esbjerg Seminarium, Afdelingsleder ved Danmarks Lærerhøjskole samt fra 1972 rektor ved Th. Langs Seminarium i Silkeborg indtil han blev biskop i Århus.
Gift i 1950 med Marie Elisabeth Skadhede.


====Biskop i Aarhus====
Herluf Eriksen blev uddannet cand.theol. i 1949 og i 1955 blev han cand.mag. i kristendomskundskab og historie. Herefter havde han mange forskellige beskæftigelser, bl.a. arbejdede han som lærer på Blågårds Seminarium, hjælpepræst, sognepræst, lektor ved Esbjerg Seminarium, Afdelingsleder ved Danmarks Lærerhøjskole og var fra 1972 rektor ved Th. Langs Seminarium i Silkeborg.
I Aarhus var Herluf Eriksen biskop fra 1979 til han blev pensioneret i 1994.


Han var med til at starte præsternes efteruddannelse, og tog i 1980 initiativ til den forberedende konfirmandundervisning på 3. og 4. klassetrin, der blev udbredt praksis i hele landet.
I 1979 blev Herluf Eriksen valgt til biskop i Aarhus var Herluf Eriksen, hvor han sad, indtil han blev pensioneret i 1994. Han var med til at starte præsternes efteruddannelse og tog i 1980 initiativ til den forberedende konfirmandundervisning på 3. og 4. klassetrin, der blev udbredt praksis i hele landet.


Herluf Eriksen var medlem af mange kirkelige udvalg og bestyrelser blandt andet flere under Kirkeministeriet.
Herluf Eriksen var medlem af mange kirkelige udvalg og bestyrelser blandt andet flere under Kirkeministeriet, og han modtog ærestitlen Kommandør af Dannebrogsordenen.


Det skabte stor debat, da han i 1989 nægtede at give en nyansat præst kollats (et brev, hvori biskoppen overdrager et folkekirkeligt præsteembede), da denne havde erklæret at tro på genfødsel.
Det skabte stor debat, da han i 1989 nægtede at give en nyansat præst kollats (et brev, hvori biskoppen overdrager et folkekirkeligt præsteembede), da denne havde erklæret at tro på genfødsel.


Har skrevet flere bøger, blandt andre: 'Et grundtvigsk kirkeligt kulturcentrum. Liselund gennem 100 år', 'Kirkehistorie til folkeksolen' og 'Den forsømte børnelærdom'.
Har skrevet flere bøger, bl.a. ''Et grundtvigsk kirkeligt kulturcentrum. Liselund gennem 100 år'', ''Kirkehistorie til folkeksolen'' og ''Den forsømte børnelærdom''.
 
Herluf Eriksen blev Kommandør af Dannebrogsordenen.


===Se også===
===Se også===
Linje 29: Linje 26:
*Kraks Blå Bog. 1992
*Kraks Blå Bog. 1992


[[Kategori:Gejstlige & kirkeligt ansatte]] [[Kategori: Religion]]
[[Kategori:Gejstlige & kirkeligt ansatte]]
10.897

redigeringer