Anonym

Frichs fabrikken: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
Linje 8: Linje 8:


=== Udvikling inden for Frichs ===
=== Udvikling inden for Frichs ===
I 1930’erne var Frichs fabrikken et stort navn uden for landets grænser og havde eksportleverancer til Thailand, New Zealand og en række europæiske lande. Frem til krigsudbruddet i 1939 producerede fabrikken mere end 220 lokomotiver og togvogne. Da DSB efter krigens slutning udskiftede alle sine damplokomotiver med dieselelektriske lokomotiver, indebar det for Frichs fabrikken, at den frem til 1955 fik ordrer på næsten 150 nye lokomotiver og motorvogne, m.v. I 1960’erne fik fabrikken en ny stor ordretilgang under fornyelsen af det københavnske S-togsmateriel. Beskæftigelsen på fabrikken steg til over 900 medarbejdere omkring 1939 og til hen ved 1.100 ansatte i de første efterkrigsår. Fremgangen blev dog hurtigt afløst af en langvarig stilstand, hvor ordremængden langsomt svandt ind, mens produktudviklingen gik i stå. Fabrikken mistede sin stilling som eneleverandør af lokomotiver til DSB og blev i stigende grad henvist til en placering som underleverandør til andre producenter. I slutningen af 1960’erne havde fabrikken omkring 800 ansatte, men i 1970’erne satte en dyb krise ind. Togproduktionen standsede i 1977, og i 1979 gik fabrikken konkurs. Kosankoncernen købte resterne og forsøgte med en formindsket arbejdsstyrke at opbygge en ny produktion af gasflasker og gasmotorer. I 1986 frasolgte Kosan hele fabrikskomplekset i Åby til byggeselskabet [[Brdr. de Linde]], som siden hen ombyggede det til en erhvervspark for mindre virksomheder, under navnet [[Frichsparken]]. Fabrikken fortsatte i stærkt reduceret form som producent og reparatør af motorer, og i nutiden ligger den i Horsens.  
I 1930’erne var Frichs fabrikken et stort navn uden for landets grænser og havde eksportleverancer til Thailand, New Zealand og en række europæiske lande. Frem til krigsudbruddet i 1939 producerede fabrikken mere end 220 lokomotiver og togvogne. Da DSB efter krigens slutning udskiftede alle sine damplokomotiver med dieselelektriske lokomotiver, indebar det for Frichs fabrikken, at den frem til 1955 fik ordrer på næsten 150 nye lokomotiver og motorvogne, m.v. I 1960’erne fik fabrikken en ny stor ordretilgang under fornyelsen af det københavnske S-togsmateriel. Beskæftigelsen på fabrikken steg til over 900 medarbejdere omkring 1939 og til hen ved 1.100 ansatte i de første efterkrigsår.  
 
Fremgangen blev dog hurtigt afløst af en langvarig stilstand, hvor ordremængden langsomt svandt ind, mens produktudviklingen gik i stå. Fabrikken mistede sin stilling som eneleverandør af lokomotiver til DSB og blev i stigende grad henvist til en placering som underleverandør til andre producenter. I slutningen af 1960’erne havde fabrikken omkring 800 ansatte, men i 1970’erne satte en dyb krise ind. Togproduktionen standsede i 1977, og i 1979 gik fabrikken konkurs.  
 
Kosankoncernen købte resterne og forsøgte med en formindsket arbejdsstyrke at opbygge en ny produktion af gasflasker og gasmotorer. I 1986 frasolgte Kosan hele fabrikskomplekset i Åby til byggeselskabet [[Brdr. de Linde]], som siden hen ombyggede det til en erhvervspark for mindre virksomheder, under navnet [[Frichsparken]]. Fabrikken fortsatte i stærkt reduceret form som producent og reparatør af motorer, og i nutiden ligger den i Horsens.


==Litteratur og kilder==
==Litteratur og kilder==
1.778

redigeringer