Osho Dynamic Meditation

Fra AarhusWiki

Gruppen Osho Dynamic Meditation i Aarhus mødes hver mandag morgen i Filosofisk Center i Vestergade for at praktisere meditationen af samme navn. Denne består af fem faser, som har katarsis (”renselse”) som mål. Meditationen, som er akkompagneret af musik, er dynamisk i den forstand, at den tager udgangspunkt i kroppen og bruger åndedræt og bevægelse til forløsning af ophobede emotioner.

Dynamic Meditations ophavsmand er Osho (1931-1990), en spirituel indisk mester, som ifølge sine tilhængere blev oplyst i en alder af 21 år. Osho refererer til religiøse figurer fra forskellige trosretninger, som fx Jesus og Buddha, men er ikke selv stifter af en religion. Endvidere trækker hans lære på en række af forskellige spirituelle traditioner såsom vedanta, samkhya, yoga, tantra, sufi, hasid, tao, baul og zen, som kombineres i en række såkaldt dynamiske meditationer med navne som ”Kundalini Meditation” og ”Sufi Breath”. Dynamic Meditation bruges som morgenmeditation i bl.a. Oshos centrale ashram i Pune i Indien og i Osho Risk, det danske Osho-center i Nørre Snede. Aarhus-gruppen har ingen formel forbindelse til nogen af disse steder, og Osho har ikke nogen central betydning for gruppen.

For dem, der deltager i mandagsmeditationen, er Dynamic Meditation en praksis, der indgår på lige fod med andre spirituelle praksisser på den enkeltes udviklingsvej. Det er derfor også muligt at være medlem af andre trossamfund og samtidig deltage i Dynamic Meditation. Gruppen ser ikke sig selv som en del af en religion, da der i selve meditationen ikke er referencer til etablerede religioner. Der indgår heller ikke i gruppens praksis nogen af de elementer, der plejer at kendetegne religioner, såsom specifikke symboler, ritualer eller hellige skrifter.


Gruppens historie i lokalområdet

Initiativtager til gruppen er Martin Reiter Edelberg, som har haft kendskab til Osho siden 2006, hvor han læste en af dennes bøger. På et tidspunkt var han på et retreat i Norge, hvor dagen startede med Dynamic Meditation, og det var sådan, at han fik kendskab til den. Den første offentlige Dynamic Meditation i Aarhus blev afholdt i oktober 2011.

Idéen opstod dog allerede i august 2011, hvor Edelberg under en samtale med to af sine venner talte om behovet for at komme ud med deres vrede via kroppen. De havde alle kendskab til Dynamic Meditation og lavede to gange meditationen i fællesskab i den enes lejlighed. Da den lille gruppe vidste, at meditationen bliver mere intens, jo flere der udfører den sammen, besluttede de at gøre den tilgængelig for andre. Samtidig ønskede de at finde et sted, hvor de ikke forstyrrede, og de begyndte kort efter at mødes mandag morgen kl. 7.00-8.00 i Filosofisk Center. Den første måned var det kun Edelberg og den ene af hans venner, der deltog, men i løbet af november og december 2011 begyndte der at komme flere deltagere, hvoraf flere viste sig at være meget stabile.


Organisation

Gruppen er løst organiseret uden formelle beslutningsorganer eller procedurer. Edelberg fungerer i praksis som en form for leder, idet det er ham, der påtager sig alt det praktiske såvel som organisatoriske i forbindelse med meditationen. Det er fx ham, der klargør rummet, samler penge ind og er ansvarlig for den Facebook-gruppe, hvor al kommunikation i gruppen foregår. Eftersom Edelberg har startet gruppen, påtager han sig frivilligt at stå for driften af den. Han oplever ikke, at han har nogen speciel autoritet i forhold til de andre i gruppen, da det er en cd med musik, der guider deltagerne igennem meditationen, i hvilken han deltager på lige fod med de andre. Det er dog Edelberg, der tager ansvar for forløbet af meditationen, idet det er ham, som introducerer den for nye deltagere og står for at runde den af til sidst.


Medlemmer

Der er hverken formelle eller uformelle medlemsbetegnelser i gruppen, og man tiltaler hinanden med navn. Meditationen er åben for alle, og der er ingen forhåndskrav, man skal opfylde for at være med. Blandt dem, der deltager i meditationen, er der en uudtalt enighed om, at man tager ansvar for sig selv og selv tager hånd om det, som meditationen bringer op i én, og at man handler i overensstemmelse med sine egne grænser.

Det største antal deltagere i en meditation har, siden gruppen begyndte sine mandagsmeditationer, været fem. På nuværende tidspunkt kommer der som regel tre til fire personer, hvoraf to kommer fast, mens de andre kommer i perioder og ikke ønsker at gøre meditationen til en fast praksis. To ud af de tre venner, der var med i starten, er i mellemtiden faldet fra. Siden november 2011 har syv til otte forskellige personer været med til meditationen, herunder de nuværende deltagere. Alle deltagere er bosat i Aarhus, og der er en ligelig kønsfordeling, dog med en tendens til en lille overvægt af kvinder. Alle deltagere er etniske danskere fra midten af 20’erne til 50, hvoraf de fleste er i 30’erne eller 40’erne.

Deltagerne er alle en del af ”selvudviklermiljøet” i Aarhus, hvilket betyder, at de kan tale sammen ud fra et fælles udgangspunkt, og at der derfor er mange ting, som de ikke behøver at forklare for hinanden. Det hænger sammen med, at deltagerne har lignende erfaringer fra andre sammenhænge. De, der har deltaget i Dynamic Meditation, er sandsynligvis blevet opmærksomme på meditationen via Filosofisk Centers nyhedsbrev eller de opslag, som Edelberg har sendt rundt i sit netværk. Edelberg har også gjort opmærksom på meditationen i forbindelse med et arrangement, som blev afholdt i Filosofisk Center. Han påtænker desuden at få trykt løbesedler og opslag, som kan hænges op i Filosofisk Center og andre steder, hvor potentielle interesserede kommer. Edelberg har et ønske om, at gruppen skal vokse sig større, og at flere ville pålægge sig selv den disciplin, det kræver at møde op hver mandag, uanset om lysten er der eller ej. For ham ville det ideelle være, at der var en gruppe på 10-15 faste deltagere og 5 til 10 mere løst tilknyttede, som er ”på gennemrejse”, og som kan bidrage med en ”opdagerstemning”, som kan smitte af på de faste deltagere.


Økonomiske forhold

Gruppens eneste indkomst er deltagerbetalingen til mandagsmeditationen. Deltagerne forpligter sig ikke på at deltage og betaler fra gang til gang. I udgangspunktet koster det 100 kr. i timen at leje lokalet i Filosofisk Center, men da Edelberg ønskede at gøre det så billigt som muligt at deltage i meditationen, har han lavet en aftale med ejeren af centret, Jan Visby Bertelsen, om, at hver deltager betaler 20 kr., uanset om dette dækker hele lejen eller ej. Hvis det på et tidspunkt skulle blive aktuelt, kan Martin Reiter Edelberg selv benytte de penge, der måtte blive i overskud, når lokalelejen er betalt. Disse kunne fx gå til betaling af flyers og lignende.


Religiøs/spirituel praksis

Mandag morgen ankommer Edelberg før de andre deltagere og klargør rummet. Han tænder stearinlys og røgelse, arrangerer puder og sætter den cd på, som guider gruppen igennem meditationen. Cd’en er udgivet af Osho International Foundation og rummer henholdsvis en guidning igennem de fem stadier og en beskrivelse af Oshos ashram i Pune i Indien. De, der udfører meditationen i Vesten, har ofte lært den der, og de fører den med sig i den samme form. Der findes desuden en udgave, som hedder ”Power Dynamic Meditation”, som er med de samme faser, men hvor forløbet er kortet ned til en halv time, og hvor musikken er lidt anderledes.

Når deltagerne har klædt om, byder Edelberg først velkommen og gennemgår derefter meditationens fem faser, som svarer til fem forskellige musikspor, der sætter rammen for meditationen. I den første fase, som varer 10 minutter, ånder man hurtigt og kraftigt ud gennem næsen ved at bruge kroppen som en form for blæsebælg. Man tømmer sig selv for luft og lader indåndingen komme af sig selv. Målet med den skiftende rytme er at ilte hele kroppen, også de steder, som vi i vores normale kontrollerede vejrtrækning efter sigende undgår, fordi vi i løbet af livet har lært ikke at sende energi eller opmærksomhed derhen. Det kan opleves, som om man i den første fase skal presse sig selv i gang, og på et tidspunkt vil man ofte føle, at man ikke kan mere. Det er Edelbergs erfaring, at der på et tidspunkt kommer et iltoverskud, der gør, at man alligevel kan blive ved. En anden pointe ved den første fase er, at sindet er beskæftiget, når man koncentrerer sig om åndedrættet, og derved glemmer alt andet, der kan virke forstyrrende. Denne første fase opfatter han som vigtig for resten af meditationen.

Den anden fase, som kaldes ”katarsis”, indledes med, at en gonggong bliver slået an, og at musikken skifter. Denne fase lægger op til en udrensning, hvor man sætter sit udtryk fri. I denne fase er det tilladt at give slip på indestængte aggressioner og fx slå løs på de puder, der er lagt frem til formålet, hvis man har brug for det. Edelberg opfordrer deltagerne til at bruge muligheden for at få ventileret de emotioner, der måtte være, også selv om man ikke altid ved, hvad de handler om.

Den tredje fase har lagt navn til meditationen, som i Danmark også går under navnet ”hu-meditation”. Her står man med armene over hovedet og hopper på stedet, mens man råber ”hu, hu, hu”. Lyden skal komme fra hara-chakraet i bunden af maven, som også er knyttet til de seksuelle organer. Via bevægelsen og lyden kan man grounde sig selv og opleve en kontakt nedadtil i form af en jordforbindelse. ”Hu” er en lyd, der kan siges, mens man trækker vejret, men deltagerne kommer også med egne lyde. Denne tredje fase afbrydes efter 10 minutter ved, at der råbes ”stop”.

Deltagerne stopper brat al bevægelse og bevarer i den fjerde fase den position, de befinder sig i. Der er her 15 minutter på cd’en helt uden lyd, hvilket lægger op til, at man stopper al mental aktivitet. Hvis der alligevel kommer tanker, kan man bruge kroppen som et anker ved fx at fokusere på vejrtrækningen.

I den femte og sidste fase er der fri dans til musik i 15 minutter. Herefter sætter deltagerne sig omkring et lys, samler opmærksomheden og tager en runde, hvor hver enkelt har mulighed for at udtrykke sig eller bare sidde stille med de andres opmærksomhed i et til to minutter. Hefter rydder gruppen op, klæder om og spiser morgenmad sammen i Café Gaya. Som gruppe mødes deltagerne ikke i andre sammenhænge, men flere af dem kender hinanden personligt.


Eksterne relationer

Osho Dynamic Meditation i Aarhus har ikke som gruppe kontakt til andre religiøse eller spirituelle grupper i Aarhus, men mange af dens medlemmer beskæftiger sig med andre former for personlig udvikling og spiritualitet. Eksempelvis har Edelberg igennem de sidste seks år fulgt kurser på Tigerens Rede, et center for undervisning i spiritualitet, meditation og tantra, som er beliggende i Gedved. Mange af de ting, han har lært der, har gjort, at han umiddelbart var i stand til at tage Oshos måde at arbejde på til sig. Edelberg er desuden tiltrukket af Vækstcenteret i Nørre Snede, hvor han endnu ikke har været. For at skabe mere opmærksomhed om Dynamic Meditation har Edelberg også overvejet at holde et foredrag på Filosofisk Center om denne meditationsform. Hverken Osho Dynamic Meditation i Aarhus eller Osho Risk står på Familiestyrelsens liste over anerkendte trossamfund. De har heller ikke anmodet om at blive et trossamfund.


Original kilde

Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.

Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)

ISBN: 978-87-92829-45-0


NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører.