Niels Jensen (1835-1898)
Niels Jensen (1835-1898) var forretningsmand, gårdejer og ejer af Malling Dampmølle og Savværk.
I avisernes nekrologer blev der skrevet om ham, at han ligefrem skabte Malling med sin foretagsomhed.
Niels Jensens liv startede i Saksild, hvor han blev født på Hovgården. Han kom i købmandslære og blev uddannet handelsbetjent i Aarhus i 1849-1856. Han startede sit virksomme liv med at etablere købmandsforretning og kalkbrænderi i Saksild i 1856 og næsten samtidig købe en mindre gård i Pøel. Forretningen bestod af eksport af korn og andre landbrugsvarer og af import af brædder og tømmer fra Norge og Sverige, samt kalk til kalkbrænderiet.
Få år senere købte han en anden mindre gård, også i Pøel, og to husmandssteder og slog dem sammen til Karensminde, på adressen Pøelgårdsvej 11, Malling. Gården er opkaldt efter hustruen Karen, født Mikkelsen, som han blev gift med i 1863 og mistede i 1866 i forbindelse med en fødsel. De havde i 1864 fået datteren Ane Petrea. Allerede året efter Karens død giftede han sig med enken Maren, født Sørensen.
Niels Jensen var sammen med blandt andre storkøbmanden i Aarhus Hans Broge (1822-1908) kraftig fortaler for etablering af Hads-Ning Herreders Jernbane for at gøre det nemmere for virksomheder at få varer fragtet til og fra Malling. Da dens strækning fra Hou til Aarhus åbnede i 1884, var Niels Jensen klar til at udnytte muligheden for vækst i både Malling by og for egen person; han afhændede købmandsforretningen i Saksild og byggede i 1883-84 en købmandsgård med pakhuse på stationspladsen i Malling.
I årene 1885-1889 var han med til at stifte A/S Malling Lægehus og etableringen af Malling Landbrugsskole på Starupvej (nu Efterskolen for Scenekunst). Han byggede også Malling Dampmølle på en grund mellem Gl. Østergårdsvej og Holmskovvej, der også fik dampsavskæreri. På grunden opføres nu boligprojektet Malling Dampmølle med forventet færdiggørelse i september 2022.
Niels Jensen døde i 1898 og blev begravet på Malling Kirkegård, hvor både hans, Karens og Marens gravsteder stadig findes.
I 1904 satte Mallings borgere en granitsten "Til minde om hans virksomhed". Den står nu ved Stationspladsen.