Kanindåb i Aarhus

Fra AarhusWiki
Kanindåb i Aarhus Roklub ved Lystbådehavnen 6. august 1960. Ib Rahbek-Clausen, 1960, Den Gamle Bys billedsamling.

En Kanindåb er en tradition indenfor roning, ofte praktiseret af roklubber, som en ceremoniel indvielse for førstegangsroere, der melder sig ind i klubben.

Under denne ceremoni tilkaldes Neptun, som i romersk mytologi er søens gud. Neptun skal døbe de nyankomne roere, der betegnes som kaniner, der er en reference til deres nybegynderstatus i klubben. Neptun indleder ritualet ved at erklære sit formål og fremviser en symbolsk dåbsattest. Han erklærer, at de nytilkomne roer ikke længere skal betragtes som kaniner, men derimod som fuldgyldige roere. Herefter bliver de nyindviede roere smidt i vandet, hvilket markerer afslutningen på dåben og deres formelle optagelse i roklubben.

Dette var ofte et større arrangement, der tiltrak tilskuere på havnen, der gerne ville være vidne til begivenheden. Ofte blev der også arrangeret festligheder efter dåben, som en fejring af de nytilkomne roere. Disse arrangementer foregik nogle gange på Søsporten. Alt dette bidrog til at styrke samhørigheden og fællesskabet i roklubberne.

Kanindåb i Aarhus på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Kanindåb

Litteratur og kilder

  • Aarhus Stiftstidende 09/08/1935
  • Aarhus Stiftstidende 16/08/1952