Emiliedal Teglværk
Emiliedal Teglværk var et teglværk beliggende i Højbjerg og Skåde Bakker nær Oddervej og de nuværende veje Emiliedalen og Emiliedalsvej.
Teglværket blev etableret af Jes Pedersen, der den 1. april 1854 havde købt et husmandssted på Skåde Mark hvorpå han grundlagde sin fremtidige profession som teglværksejer. Teglværket blev navngivet Emiliedal efter Jes Pedersens kone Emilie samt det fald i terrænet der findes ved Oddervej og ned mod lokationen for teglværksgrunden. Jes Pedersen var ejer af værket indtil 1858 hvorefter flere forskellige ejere overtog driften ved hjælp af bestyrere.
Ejeren af det nærliggende Skåde Teglværk, Thomas Jensen, købte i 1882 Emiliedal Teglværk og havde med sig i bagagen erfaring med drift af teglværker fra sin fader der bl.a. havde grundlagt Testrup Teglværk. Et behov for kapitaltilførsel til opførelsen af en ringovn som erstatning for højovne betød, at Skåde Teglværk og Emiliedal Teglværk i 1897 blev lagt sammen i et nyt aktieselskab under navnet A/S Emiliedal Telgværk. Ejerkredsen blev udvidet, og kom derefter til at omfatte yderligere tre murermestre og én tømrermester fra Aarhus. Direktøren for dette nye selskab var Søren Nymark, der var Thomas Jensens ældste søn.
I 1905 blev Emiliedal Teglværk en del af De Forenede Teglværker (DEFTA), som også inkluderede Tilst Teglværk og Sleth Teglværk. Søren Nymark forsatte i direktørstolen for det nye selskab.
Emiliedal Teglværk stoppede produktionen af teglsten i 1971-72, og den ikoniske skorsten blev bortsprængt i januar 1981. Siden nedlæggelsen af teglværket er der opstået store boligbebyggelser på den tidligere teglværksgrund ligesom veje i området er blevet opkaldt efter den tidligere teglproduktion.
Se også
Emiliedal Teglværk på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Litteratur og kilder
- Fra Landsby til forstad. En fortælling om Holme, Højbjerg og Skåde. Udgivet af Holme-Højbjerg Lokalhistoriske arkiv. 2020.