Kasted Kirke

Indlæser kort...

Kasted Kirke ligger på en lille bakke uden for landsbyen, Kasted og hører til Kasted Sogn, der har knap 200 indbyggere.

Kasted Kirke.
Fotograf: Ib Nicolajsen, 2018, Aarhus Stadsarkiv.

Kirkens oprindelige bygninger, kor og skib, anslås til at være opført i 1180’erne. Murene blev bygget af veltildannede granitkvadre på skråkantsokkel over en markstenssyld. Kirkens romanske døbefont i granit formodes at stamme fra opførelsen af kirken. I tiden omkring år 1500 byggedes hvælvede lofter i koret, og våbenhus og tårn blev bygget til skibet. Den øverste del af tårnet blev opført på ny i 1935, hvor klokkestokværket blev tegnet af Aksel Skov. Kirken har gennemgået større istandsættelser i 1882-83 og igen 1973, hvor senmiddelalderlige kalkmalerier i korets hvælv blev fundet og restaureret. Store dele af våbenhuset og tårnet fremstår i dag i røde mursten.

Kirken formodes at have hørt under Alling Kloster, der også ejede Kærbygård og nogle gårde i Kasted. I 1699 overdrog kongen kirketienden til biskoppen, og kirken hørte til bispeembedet indtil 1802, hvor den efter kongelig bevilling blev givet til sogneboerne. I 1910 overgik kirken til selveje.

Kirkerummet oplyses den dag i dag kun af stearinlys, hvilket skaber en særlig stemning til aftensgudstjenesterne. Kirkens tidligere altertavle fra 1879 er anbragt i tårnrummet og i kirkerummet findes derfor ikke en traditionel altertavle, men i stedet hænger tre, vævede bannere som dekoration bag alteret. Det meste af kirkens inventar er fra 1800-tallet eller senere, dog med undtagelse af den ene kirkeklokke fra 1400-tallet eller starten af 1500-tallet, dåbsfadet og alterstagerne fra omkring 1650 og prædikestolen fra 1700-tallet.

Se også

Kasted Kirke på AarhusArkivet

  Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Kasted Kirke

Litteratur og kilder