Pakhusene

Fra AarhusWiki
Pakhusene
Pakhusene Phillip F 2019 000492239 l.jpg
Pakhusenes østvendte bygninger og gårdmiljø. 2019.
Foto: Phillip Fangel, AarhusArkivet.

Indlæser kort...
Pakhusene på Aarhus Ø.

Detaljeret information
Adresse
Adresse Mariane Thomsens Gade 1-42 Matrikel nr. 2148dp, 2148dr
Bygning
Type Etageejendomme (bolig + erhverv) Opført Etape 1: 2017. Etape 2: 2020 Arkitekt AART architects Bygherre PFA Pension Areal 35.000 m² (Etape 1: 15.000 m². Etape 2: 20.000 m².)

Pakhusene (el. Pakhusene Aarhus) er et kombineret bolig- og erhvervsbyggeri i bydelen Aarhus ØAarhus Havn. Pakhusene består af fem punkthuse opført i brune tegl og med flere større synlige glaspartier.

Pakhusenes opførelse blev opdelt i 2 etaper. Etape 1 bestod af 15.000 m², fordelt på 6.000 m² boliger samt 9.000 m² erhverv som stod færdigt i 2017. Etape 2 bestod af 20.000 m² erhverv, og var færdigbygget i 2020.

De to driftige erhvervsfolk Stine Hindby og Rune Kilden var idémagerne bag Pakhusenes 2. etape, og sammen med arkitekterne AART Architects, ingeniørvirksomheden MOE og PFA Ejendomme stod de bag opførelsen.

Fællesskabstanken

Erhvervsdelen af Pakhusene er formet af Stine Hindby og Rune Kildens visioner for, hvordan de ønsker at drive deres virksomhed. Derfor er adgangen til fælles faciliteter og tankegangen om deleøkonomi utrolig vigtig, så de som virksomhedsejere i stedet kan fokusere på deres kernevirksomhed og samtidig kan dele udgifterne med andre både i og omkring Pakhusene.

Fra begyndelsen var en central del af fællesskabskonceptet for Pakhusene, at virksomhederne skulle dele en betydelig del af fællesfaciliteterne. Lejerne skulle dele både kantine, lounge, mødelokaler, tagterrasse, fodboldbane og omklædningsfaciliteter. Desuden kunne lejerne også leje en elbil blot ved at bruge en app.

For mange virksomheder ville det være en stor post at etablere både kantine, mødelokaler og sågar træningsfaciliteter og samtidig ansætte personale til at bestyre faciliteterne. Det var grundidéen fra Pakhusenes første streg på tegnebrættet, at det skulle være et sted, hvor virksomhederne er fælles om de udgifter mange andre virksomheder står alene med.

Klimabevidsthed og materialevalg

Pakhusene præsenterer sig som et bæredygtigt byggeri, der har opnået DGNB-guldcertifikat. Solceller på taget bidrager til en årlig strømproduktion svarende til ti husstandes forbrug. Bygningens layout er fleksibelt, åbent for offentligheden og multifunktionelt i dagligdagen. Synlige tekniske installationer, cykelfaciliteter og vejrbeskyttet parkering understreger bæredygtighedsaspekterne.

DGNB-guldcertificeringen er baseret på konkrete kriterier som fleksibel planlægning, offentlig adgang, blandet anvendelse, synlige installationer, nærområdets kvaliteter, cykelfaciliteter, parkeringsforhold, sociale kvaliteter, økonomisk bæredygtighed og miljøbevidsthed. Ingeniørvirksomheden MOE har rådgivet og stået for certificeringen.

Byggeriet understreger brugen af danske og lokale materialer som Petersen Tegl's mursten, Troldtekt-lofter og Dinesen Gulve, der prioriterer bæredygtigt træ. Fokus er på at støtte lokale leverandører og reducere ressourceforbruget.

Indeklimaet prioriteres med zoneopdelte ventilationssystemer, mekanisk køling og aktiv rumkøling. Kantinens akustikregulerende lofter og trælameller reducerer støjgener for et behageligt arbejdsmiljø.

Pakhusene repræsenterer en holistisk tilgang til bæredygtighed gennem energieffektivitet, lokal materialebrug og skabe et sundt indeklima. DGNB-guldcertificeringen anerkender disse tiltag og bekræfter byggeriets status som et eksempel på ansvarlig og bæredygtig praksis.

Erhverv i Pakhusene

Restaurant Substans

I 2020 flyttede restaurant Substans ind i toppen af Pakhusene. Her tog Michelin-restauranten imod gæster, der ønskede en gourmetoplevelse ud over det sædvanlige. Ambitionerne rakte dog også til at gøre Substans mere mangfoldigt og blive en del af fællesskabet i Pakhusene. Det betød, at der opstod mulighed for at afholde møder, drikke kaffe eller nyde et glas vin i loungeområdet. Om aftenen og i weekenderne var tanken, at loungeområdet skulle blive en del af Substans.

Restaurant Substans blev drevet af René og Louise Mammen, som indrettede deres restaurant med inspiration i 1960’ernes stilrene arkitektur, i enkle og naturlige materialer.

Søstrene Grene

Søstrene Grene flyttede i april 2017 ind i Pakhusenes 1. etape. Virksomheden havde indtil da været fordelt på to adresser i byen, men efter flytningen blev alle funktioner på nær logistik samlet i et nyt hovedkontor på 2500 kvm. i Pakhusene.

I Pakhusene fik ca. 80 Søstrene Grene-medarbejdere til en begyndelse arbejdsplads, og det forventedes at arbejdspladsen indenfor fem år ville rumme ca. 150 medarbejdere.

Pakhusene på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Pakhusene

Litteratur og kilder