Jara
Jara er en nyligt dannet heksecirkel, som har få medlemmer fordelt i flere jyske kommuner. Navnet på gruppen, Jara, er oprindeligt en rune, som primært har betydningen ’årstiderne’, og den repræsenterer mødet mellem lys og mørke, mand og kvinde og de forskellige sæsoner i løbet af året. Jara kan på sin vis siges at være det skandinaviske modstykke til Østens yin-yang-symbolik. Samtidig repræsenterer runen også håb og forventninger til fremtiden.
Medlemmerne i cirklen kalder hinanden for hekse eller søstre. I gruppen har man i sin personlige praksis fokus på naturen, Moder Jord, og balancen mellem de mandlige og feminine aspekter. Fælles for Jaraheksene er den samhørighed, man føler ved at være hedning og heks.
Gruppen opfatter ikke sig selv som en religion, men mener i stedet, at det at være heks er en livsstil. Medlemmerne har svært ved at forholde sig til én gud, som er almægtig og patriarkalsk.
Gruppens historie i lokalområdet
Da der ikke findes store forsamlinger af hekse i Danmark, er det meget typisk, at cirkler dannes på tværs af kommunegrænser. Heksecirklen Jara har eksisteret siden efteråret 2011, hvor den blev stiftet af de tre nuværende medlemmer, som er bosat i tre forskellige jyske kommuner, heriblandt Aarhus Kommune. Gruppen blev grundlagt, efter at medlemmerne i en samtale til det årlige arrangement ”Hedensk Sommerlejr” på Djursland besluttede sig for at danne deres egen cirkel, også kaldet coven.
Medlemmerne har ikke et fast etableret mødested, men mødes i stedet på skift hos hinanden i Aarhus, Skørping og Esbjerg i udvalgte weekender. De praktiserer både hjemme hos hinanden og i naturen, hvor de finder særlige, rolige steder, der er velegnede til deres sammenkomster, bl.a. i området omkring Moesgård nær Aarhus, eller ved oldtidsmonumenter og jættestuer.
Organisation
At være heks i Danmark er præget af en særdeles løs struktur, og de praktiserende hekse er spredt vidt omkring på landsplan. Derfor udføres store dele af deres praksis uden selskab af andre og udmønter sig som en del af heksenes dagligdag og livsstil. Mange danske hekse praktiserer udelukkende for sig selv, og alle hekse er derfor ikke nødvendigvis tilknyttet en cirkel. I dag anvender man oftest internettet til at finde ligesindede, udveksle informationer og idéer og arrangere begivenheder. Heksecirklers eksistens kan hurtigt forandre sig, når medlemmer flytter til andre steder i landet.
I Jara har man etableret sig i en cirkel, der udgøres af tre kvinder, hvor alle betragtes som lige medlemmer. Der er ingen leder i gruppen, som er fuldstændig uden hierarki, så alle beslutninger træffes demokratisk, og der diskuteres, indtil der er opstået konsensus. Cirklen er meget eklektisk i sin tilgang til det at være heks, og medlemmerne har alle hver især forskellige inspirationskilder; bl.a. keltisk og asatro-tilgang. De er ikke del af en større organisation, og det er derfor heller ikke muligt eller nødvendigt at være fælles om at inspireres af en særlig international, kendt leder. Jara følger ikke den hedenske religion Wicca, som en del andre heksecirkler gør, og gruppen er derfor ikke præget af en struktur med en ypperstepræstinde, som er øverst i hierarkiet. Da Jara er en nylig etableret gruppe, arbejder man i denne tid mest indadtil i cirklen. Jaraheksene ønsker derfor ikke at udvide med nye medlemmer, før cirklen har eksisteret i mindst et år. Herefter vil man overveje, om det vil være relevant at indlemme andre hekse.
Medlemmer
De tre nuværende, kvindelige medlemmer er alle i begyndelsen af 30’erne. Det er vigtigt for gruppen, at der eksisterer en god kemi imellem de deltagende søstre, og det er også en af begrundelserne for, at de ikke overvejer nye medlemmer i deres første år som cirkel. Man har ikke passive medlemmer i cirklen, dels på grund af dens størrelse, dels fordi det er vigtigt, at alle deltager i de sammenkomster, der afholdes, da hver enkelt heks er vigtig for gruppens fælles energi. Der stilles ingen forhåndskrav til at kunne blive en del af gruppen, men det forventes, at alle medlemmer deltager i og bidrager til udviklingen ved at lære af og inspirere hinanden. Man bør som heks i Jara grundlæggende være god ved naturen, da det er essentielt og primært for en heks at have et godt forhold til denne. Det er helt acceptabelt, at man tilhører en trosretning ved siden af sin deltagelse i cirklen, fx kristendommen, Forn Siðr etc.
Det er vidt forskelligt, hvor mange medlemmer en heksecirkel optager, men i Jara mener man ikke, at der af rent praktiske og organisatoriske årsager bør være mere end 10 medlemmer i deres gruppe. Hvis der er flere, vil det bl.a. blive vanskeligt at finde weekender, hvor alle kan mødes, og det er nødvendigt med en begrænset størrelse, på grund af at kemien og intimiteten er yderst væsentlig for cirklens samhørighed. Da Jara er en mindre, nyetableret gruppe, opererer man ikke med forskellige medlemskategorier, men skulle man senere inkludere andre hekse, heriblandt også mænd, i gruppen, ville det kunne være relevant at tale om stiftere og nytilkomne hekse. Man har endnu ikke et initierende ritual for gruppemedlemmer, men det er noget, man vil arbejde videre på. Man arbejder ej heller på at opsøge mulige nye medlemmer, da gruppen ikke er missionerende. Når medlemmerne i gruppen mødes, har de ofte haft uddelegeret forskellige temaer, som de hver især præsenterer ved oplæg for de andre. Alt efter den enkelte heks’ interesser, kan der blive undervist i emner som fx runer, trommerejser eller tarotkort. Deres møder foregår på dansk, men medlemmerne anvender også oldnordisk i forbindelse med deres ritualer, fordi det virker kraftfuldt; dette er dog et individuelt valg.
Økonomiske forhold
Alle udgifter i gruppen dækkes fælles blandt medlemmerne. De fleste genstande og remedier, som anvendes ved ritualerne, har man dog anskaffet sig individuelt. I cirklen planlægges der at købe ens kapper, som man kan anvende ved fælles sammenkomster. De har på nuværende tidspunkt ingen indtægter som gruppe, men overvejer i fremtiden at sælge nogle af de ting, de laver sammen, når de mødes; heriblandt punge, urteposer og udsmykkede rasler.
Religiøs/spirituel praksis
I Jara er det vigtigt at kunne inspirere og lære af hinanden, så ens spirituelle praksis kan blive udvidet/udviklet i mødet med de andre hekse i cirklen. Man beskæftiger sig med emner, som man især har fordybet sig i. Hos gruppen er det bl.a. magi, elementernes betydning, tarot, urters brug, sejd (kraftsang), trommerejser, runer samt mytologi.
Ved fælles ritualer skaber man sammen en cirkel, som lukkes for at holde negative ånder ude. Herefter påkalder man verdenshjørnerne sammen med elementerne. Når cirklen er dannet, skaber man en form for kraftdannelse, fx ved sang, hvor man gentagende messende chanter en firelinjet sang, indtil der opstår en særlig energi. Ritualet kan også anvendes til specifikke formål, fx at skabe godt samarbejde eller til at heale en person, der er syg. Man medbringer symboler for de fire elementer, og til tider anvendes trommer til trommerejser, og hvis der chantes i løbet af ritualet. I princippet er disse redskaber ikke nødvendige for ritualets udførelse, men de medvirker til at skabe mere stemning og kraft. Der ofres, og i ritualets cirkel udfører man en skålerunde, hvor hver heks drikker for derefter at dele resten af væsken (oftest mjød eller vin) med naturen.
Hos sig selv kan man også bygge et hjemmealter op, hvor hvert verdenshjørne tilknyttes sit eget element (fx nord/jord, syd/ild). Meget af ens spirituelle praksis som heks foregår på egen hånd, skønt man er en del af en heksecirkel, man kan bl.a. meditere ved sit alter, tænde lys, skabe forbindelse til naturen og anvende urter, som hvid salvie, til ritualer og healing. Særligt personlige ritualer udføres gerne individuelt, men kan også blive en del af gruppens fælles ritualer, hvis man ønsker det.
Årstidsritualer er ofte væsentlige for hekse, men da Jara er en ny cirkel, har man endnu ikke afholdt disse ritualer i fællesskab. De vigtigste af årstidsritualerne er de to solhverv og jævndøgn, men der findes også forskellige keltiske fejringer i løbet af året, som man vil kunne fejre sammen i fremtiden. Da heksene i Jara har hvert sit udgangspunkt, er det individuelt, om de bygger deres personlige praksis på keltiske skrifter eller den ældre Edda og andre nordiske kilder. I gruppen er en fælles inspirationskilde nogle Wicca-tekster og flere af Scott Cunninghams værker. Cirklen, pentagrammet, solhjulet, gudindetegnet og forskellige dyresymboler er hver især vigtige symboler for gruppen. Det er samtidig typisk for en heks, at hun føler en forbindelse til et personligt kraftdyr, som er eller vil komme til syne for hende; dette kan bl.a. ske på trommerejser. Kraftdyret besidder egenskaber, som heksen selv har på både godt og ondt, og dyrets adfærd vil minde om heksens egen. I Jara har to af heksene ulve som deres kraftdyr. For dem repræsenterer ulven visdom, læremesterrollen og loyalitet overfor gruppen.
Eksterne relationer
Gruppen har meget kontakt med andre hekse og hedninge, både på nationalt og internationalt plan, heriblandt i Norge. Denne kontakt skabes og vedligeholdes især til arrangementer som ”Hedensk Sommerlejr”, hedenske hygge-sammenkomster, arrangementet ”Mystikkens verden” i København og også på forskellige internetfora og sociale netværk.
Original kilde
Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.
Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)
ISBN: 978-87-92829-45-0
NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører. |