Dansk Filmfabrik

Fra AarhusWiki
Det gamle filmstudie i baggården i Nørre Allé har fået optegnet det gamle fabriksnavn på facaden. Foto: Kenn Tarbensen, august 2010.

Dansk filmfabrik blev grundlagt i 1912 af Thomas Sørensen Hermansen, og står i baggården på adressen Nørre Allé 13 (tidligere Guldsmedgade 33).

Bygningen er tegnet af arkitekten Wilhelm Th. Klemann, og var dengang lidt anderledes konstrueret end mange andre fabrikker. Bygningen består af i alt 4 etager, hvor den øverste var et atelier. Taget var lavet af jernindfattede ruder i råglas, for at få så meget lys ind som muligt til filmproduktionen (dette er dog senere blevet udskiftet med tagpap). Anden etage indeholdte mørkekammer til fremstilling af filmene. Dette er noget, som man også kan se på bygningens yderside. Her er der nemlig to tilmurede vinduesnicher, hvorpå man har skrevet fabrikkens navn "Dansk Filmfabrik". Fabrikken har også indeholdt omklædningsrum til skuespillerne samt en lille biograf til fremvisning af film.

Baggrund

Thomas Sørensen Hermansen rejste som ung til USA og vendte i 1890'erne tilbage til Danmark. Han slog sig ned som fotograf, og fik skabt sig et udmærket ry. Han var en person, der altid skulle ske et eller andet omkring, og det var også grunden til, at han tog filmproduktion til sig, da den kom til Danmark. Thomas S. Hermansen producerede i starten primært rapportager fra diverse begivenheder og lavede naturoptagelser som han kunne udleje til biografer. Dog fandt han hurtigt ud af, at der var flere penge i at vise film end at lave dem, og det førte til at han grundlagde en biograf i Aarhus med navnet Fotorama i 1906. Her kunne han så vise de film, som han selv producerede, samt enkelte film, som han lejede fra udlandet. Det gik strygende, og i løbet af bare et år havde Fotorama hele 12 filialer i Danmark.

Thomas Sørensen Hermansen tjente mange penge, og i 1907 havde Fotorama udviklet sig til at være en meget omfattende biograf og udlejningsvirksomhed. Han solgte den til nogle århusianere med pengepungen i orden, og dermed blev aktieselskabet A/S Thomas S. Hermansen oprettet, som en hyldest til ham, der havde fået ideen. Thomas S. Hermansen fik 25.000 kr i aktiekapital, og 75.000 kr i kontanter. (Dog mistede han kontrollen med denne virksomhed, og endte med at blive smidt ud.)

Med sin biografvirksomhed solgt kunne Thomas S. Hermansen begynde at koncentrere sig om det der virkelig interesserede ham - filmproduktion. Det var denne, der førte til opførelsen af Dansk Filmfabrik, som i 1913 virkelig satte gang i sin produktion.

Fabrikkens produktion og skæbne

Desværre var fabrikken allerede i pengenød fra sin åbning. Der var efterhånden også kommet megen konkurrence indenfor filmproduktion. Der var ikke mindre end 15 producenter bare i Danmark. I løbet af sommeren 1913 producerede Thomas Sørensen Hermansen 17 længere og 3 mindre stumfilm på sin filmfabrik. Dog var det svært at få filmene solgt med den hårde konkurrence, og Dansk Filmfabrik endte ligesom mange andre nyopstartede filmfabrikker med at krakke. Det skete allerede i oktober 1913, og produktionen stoppede. Virksomheden blev endeligt likvideret i 1914, og solgt til Thomas S. Hermansens hustru Marie Hermansen for 25.000 kr. For den pris overtog hun både bygning, lager af film samt inventar.

I dag bruges bygningen af flere små virksomheder.

Litteratur og Kilder

  • Jensen, Bernhardt, 1969, Da Århus var Hollywood, Universitetsforlaget i Aarhus, s. 12-13, 17, 22
  • Dinnesen, Niels Jørgen, 1983, Filmen i Danmark, Akademisk Forlag, s 20, 22, 23
  • Tarbensen, Kenn og Kristian Buhl Thomsen, 2010, Industriminder i det gamle Århus, Århus byhistoriske fond/Dansk center for byhistorie, s. 65-68