Aarhus Rådhus (Domkirkepladsen): Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
No edit summary
Linje 9: Linje 9:


[[Fil:Aarhus Rådhus (ukendt) 1907.jpg|350px|thumb|right|Aarhus gamle rådhus ved hjørnet af Domkirkepladsen og Mejlgade.]]
[[Fil:Aarhus Rådhus (ukendt) 1907.jpg|350px|thumb|right|Aarhus gamle rådhus ved hjørnet af Domkirkepladsen og Mejlgade.]]
'''Det tredje rådhus''' på Domkirkepladsen 5 på hjørnet af [[Domkirkepladsen]] og [[Mejlgade]] blev opført i årerne 1856-1857 efter tegning af arkitekt og kgl. bygningsinspektør C.G.F. Thielemann.  
'''Det tredje rådhus''' på Domkirkepladsen 5 på hjørnet af [[Domkirkepladsen]] og [[Mejlgade]] blev opført i årerne 1856-1857 efter tegning af arkitekt og kgl. bygningsinspektør C.G.F. Thielemann. Bygningen blev fredet i 1996.
 
[[Fil:Havnefronten. WaVE. Udklip af arkitektfagligt bidrag v. maa Lars Bock. 2020..jpg|150px|thumb|right|'''Domkirkepladsen 5''' hører til den [[Metode til bygningsbeskrivelser og bygningstypologier|bygningshistoriske kategori]]:<br>''Finans- og forsikringsinstitutioner'']]


=== Fredning ===
=== Fredning ===
Bygningen blev fredet i 1996.
Det tidligere rådhus, der blev opført i 1857 efter tegninger af C.G.F. Thieleman og i 1907 blev ombygget efter tegninger af S.F. Kühnel, blev fredet i 1996. Af fredningssagen fra den 18.03.1996 fremgår det, at bygningen blandt andet blev fredet, fordi den i sit ydre var et smukt proportioneret eksempel på et provinsbyrådhus opført i nyrenæssance. Bygningen var inspireret af Bindesbølls [[Psykiatrisk Hospital|statshospital]] i Risskov, men var forædlet gennem Thielmanns skoling i empirens og senklassicismens formsprog. Der blev desuden lagt vægt på, at S.F. Kühnel i 1907 tilføjede værdifulde nationalromantiske interiører i foyeren, trappeafsnittet samt byrådssalen og forværelset.
 
Det tidligere rådhus, opført i 1857 efter tegninger af C.G.F. Thieleman og ombygget i 1907 efter tegninger af S.F. Kühnel, har de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, der kan begrunde en fredning. Bygningen er i sit ydre et smukt proportioneret eksempel på et provinsbyrådhus opført i nyrenæssance, inspireret af Bindesbølls statshospital i Risskov, men forædlet gennem Thielmanns skoling i empirens og senklassicismens formsprog. I det indre har S.F. Kühnel i 1907 tilført rådhusbygningen nogle værdifulde nationalromantiske interiører i foyeren, trappeafsnittet samt byrådssalen og forværelset.


===Bygningens historie===
===Bygningens historie===

Versionen fra 26. aug. 2021, 07:36

Indlæser kort...
Aarhus gamle rådhus ved hjørnet af Domkirkepladsen og Mejlgade.

Det tredje rådhus på Domkirkepladsen 5 på hjørnet af Domkirkepladsen og Mejlgade blev opført i årerne 1856-1857 efter tegning af arkitekt og kgl. bygningsinspektør C.G.F. Thielemann. Bygningen blev fredet i 1996.

Domkirkepladsen 5 hører til den bygningshistoriske kategori:
Finans- og forsikringsinstitutioner

Fredning

Det tidligere rådhus, der blev opført i 1857 efter tegninger af C.G.F. Thieleman og i 1907 blev ombygget efter tegninger af S.F. Kühnel, blev fredet i 1996. Af fredningssagen fra den 18.03.1996 fremgår det, at bygningen blandt andet blev fredet, fordi den i sit ydre var et smukt proportioneret eksempel på et provinsbyrådhus opført i nyrenæssance. Bygningen var inspireret af Bindesbølls statshospital i Risskov, men var forædlet gennem Thielmanns skoling i empirens og senklassicismens formsprog. Der blev desuden lagt vægt på, at S.F. Kühnel i 1907 tilføjede værdifulde nationalromantiske interiører i foyeren, trappeafsnittet samt byrådssalen og forværelset.

Bygningens historie

Oprindeligt var det tænkt, at bygningen skulle fungere både som rådhus, domhus og arresthus. Tidspunktet for rådhusets opførelse faldt imidlertid tæt sammen med det tidspunkt, hvor byen for alvor begyndte at vokse. Det betød, at allerede få år efter rådhuset stod færdigt, var det egentlig for lille til at rumme en omfangsrig kommunal administration, som en by i voldsom udvikling kræver. Den offentlige forvaltning der egentlig burde have til huse på rådhuset begyndte på grund af pladsmangel derfor også langsomt at sprede sig til de omkringliggende bygninger. Dette var dog absolut ikke en holdbar løsning i længden, og i løbet af 1930erne erkendte man, at den eneste ordentlige løsning var at bygge et nyt rådhus.

Efter at den kommunale administration i 1941 var flyttet til den nye rådhusbygning i Park Allé, blev det gamle rådhus overgivet til politietaten, og fungerede i perioden 1941-1984 som byens politistation. Siden da, og frem til i dag, har bygningen huset Kvindemuseet og Besættelsesmuseet og de aktiviteter, der har knyttet sig hertil.

Se også

Domkirkepladsen 5 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Domkirkepladsen 5

Litteratur og kilder