Sejrs Sedler

Fra AarhusWiki
Eksempel på en af de historier der er at finde blandt Sejrs Sedler.

Sejrs Sedler er et vældigt kartotek bestående af over 100.000 sedler. Overvejende indeholder det udtræk af artikler taget fra Århus Stiftstidende i perioden fra ca. 1794, hvor avisen blev grundlagt, til ca. 1920.

Manden bag sedlerne

Ophavsmanden til dette vældige kartotek var den tidligere overbibliotekar ved Statsbiblioteket i Aarhus Emanuel Jensen Sejr (1891-1980) (1891-1980), der foruden overbibliotekar også var en passioneret lokalhistoriker. Sejrs Sedler er et af resultaterne af hans aktive virke som lokalhistoriker, der også tæller adskillige lokalhistoriske udgivelser om Aarhus.

Indhold

Indholdet i Sejrs Sedler spænder vidt og dækker store som små begivenheder, der har fundet sted i Aarhus. Nogle af begivenhederne har haft stor indflydelse på Aarhus' udvikling, som f.eks. etablering af jernbanen, udvidelse af havnen, eller hvordan krigen i 1864 påvirkede byen. Andre var af mindre betydning, som for eksempel begravelser eller bortløbne ægtefæller. Hertil kommer der et væld af annoncer fra både store og små handlende, foruden at man kan læse bekendtgørelser fra Aarhus Byråd, der blev bragt ud til offentligheden igennem avisen.

Endelig giver Sejrs Sedler også et væld af oplysninger om kendte personer og byens store og betydningsfulde slægter. Man kan bl.a. læse om, hvem der blev gift med hvem, hvem der stod fadder, hvornår de døde og ikke mindst, hvad de døde af. Samt meget andet. Sejrs Sedler er på denne måde en fantastisk indgang til Aarhus' historie igennem næsten 130 år.

Nyt liv til Sejrs Sedler

Hidtil har man, for at kunne slå op i Sejrs Sedler, været nødt til at besøge enten hovedbiblioteket, Statsbibloteket eller Erhvervsarkivet. Aarhus Stadsarkiv har sammen med mange frivillige digitaliseret Sejrs Sedler, så Aarhus' historie kan blive let tilgængelig på nettet. Med tilgængeligheden på nettet vil det på længere sigt blive muligt at søge blandt sedlernes indhold fordelt på forskellige emner og personer. Med dette digitaliseringsprojekt ønsker stadsarkivet at skabe starten til en ny portal for Aarhus' historie, en portal hvor alle med interesse kan træde ind og gå på opdagelse i Aarhus' historie.

<mapframe text="" width=350 height=200 zoom=15 latitude=56.154642 longitude=10.200142> {

 "type": "Feature",
 "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [10.200142, 56.154642] },
 "properties": {
   "marker-symbol": "marker",
   "marker-size": "medium",
   "marker-color": "0050d0"
 }

} </mapframe>