Muslimer i Århus

Fra AarhusWiki

Der antages at bo ca. 15.000 muslimer i Århus. Dermed er Århus efter København den by i Danmark med flest muslimer. Det vides ikke præcist, hvilke grene af Islam de århusianske muslimer dyrker, men der findes i alt 11 muslimske grupper i Århus, hvilket giver et indtryk af fordelingen af muslimske ”menigheder”. Heriblandt er der 8 sunni-muslimske, en shia-muslimsk, en sufi-gruppe samt en forening for alevier.

Disse grupper har moskeer/bedesteder forskellige steder i byen. Den tidligst etablerede var Islamisk Kulturforenings Moske i Christiansgade, der blev indviet i 1979. Dette var relativt sent i forhold til andre vestlige lande, da England og Tyskland fik moskeer allerede i 1800-tallet.

Århus adskiller sig fra resten af landet, da den største del af muslimerne er fra Palæstina og Libanon. På landsplan er hovedparten tyrkere. Dette var også tilfældet i Århus frem til slutningen af 1990’erne, men fra 80’erne og frem steg antallet af flygtninge i Århus på grund af krige og borgerkrige i bl.a. Iran, Irak, Libanon og Somalia og i kraft af Intifadaen fra 1987 og frem i de palæstinensiske områder.

Blandt de århusianske muslimer er der stor forskel på, hvor de ønsker at blive begravet. Visse grupper, i særdeleshed de der stammer fra Tyrkiet, betaler til en fond, med det formål at blive fløjet til deres hjemland ifm. begravelse. Andre bliver som oftest begravet på Vestre Kirkegård, hvor et stykke jord er reserveret til muslimske begravelser.

Islam er den andenstørste religion i Danmark og har nu været en del af dansk kultur gennem en længere årrække. I 2002 blev ”Forening for Moske og Islamisk Center” oprettet. Foreningens medlemmer støtter tanken om opførelsen af en moske til brug for alle muslimer, som skal være åben for alle og fungere som et mødested for mennesker på tværs af kultur og tro.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Lars J. Jensen og overført fra Århus Leksikon
  • Kühle, Lene i Religiøs Mangfoldighed, Århus 2004 Bestil materiale