Borgmesterkæde

Fra AarhusWiki

Borgmesterkæde er et embedssymbol knyttet til borgmesterembedet i Aarhus, skænket af erhvervslivet i 1955.

Borgmesterkæden i Aarhus i sin oprindelige æske, fotograferet 2017.

Fra 1930’erne blev det mere almindeligt, at borgmesterembedet i købstæderne blev markeret med en borgmesterkæde. I Aarhus blev kæden skænket af Aarhus Handelsstandsforening, Aarhus Industriforening og Aarhus Haandværkerforening.

Kæden blev første gang vist frem i forbindelse med overrækkelsen af Aarhus Bys Ærespris nytårsaftensdag 1955.

Ved overrækkelsen udtalte formanden for handelsstandsforeningen, konsul Sigurd Warrer (1901-1977), at kæden blev skænket i ”samarbejdets ånd”. ”Den skulle understrege borgmesterembedets betydning og bidrage til de traditioner, der har værdi for sammenholdet i en by.”

Kæden er af 14 karat guld og består af 19 medaljoner med Aarhus byvåben og et større vedhæng, der forestiller Sct. Clemens’ anker. På bagsiden af hvert led blev der gjort plads til at indgravere embedsperioden for de enkelte borgmestre, og det var tanken, at de tidligere borgmestres navne også skulle optræde, dog kun de folkevalgte.

Kæden blev tegnet af Sven Weilbach og udført af guldsmed Vilhelm Hingelberg, der også fremstillede kæder til borgmesterembedet i andre byer.

Det fremgår af avisreferater, at borgmesteren, Svend Unmack Larsen ”takkede rørt og taknemmelig”. Unmack Larsen er da også den eneste borgmester, der på sit officielle portræt i byrådssalen har ladet sig afbillede med kæden på.

Kæden anvendes i dag primært ved indsættelsen af borgmesteren og ved kongelige besøg.

Da Aarhus i 2002 fik sin første kvindelige borgmester, Louise Gade, måtte der tages et par led af, så den passede bedre til kvindelige størrelsesforhold.

Litteratur og kilder

  • Århus Stiftstidende 2. januar 1956.