Automatcaféen

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Automatcaféen var beliggende i nr. 22 på Guldsmedgade i hjørneejendommen Axelhus, og bevillingshaveren var A/S Jydske Automatcaféer. Som navnet antyder, var caféen ikke et sædvanligt udskænkningssted - på automatcaféen var der opstillet automater, hvorfra gæsterne kunne købe spise- og drikkevarer. Priserne for varerne var skrevet op et sted i lokalet eller på selve automaten ligesom det var oplyst, hvilke mønter automaterne tog imod, og så kunne gæsterne købe varerne ved at kaste de korrekte mønter i automaten.

Omkring 1920 fandtes der samtidig med denne café også automatcaféer på Søndergade 11 og på M.P. Bruuns Gade 36. Ifølge H.P. Olsen, som i en periode var bestyrer af caféen, var automatcaféerne en stor succes både hos publikum, som omkring 1910 nærmest stod i kø for at komme ind, og for forretningen, som havde færre omkostninger til personale og øget omsætning. Helt personalfri var caféen dog ikke - der var et køkken, som skulle passes, og der blev derfor løbende søgt efter kvindelige medhjælpere.

Selvom automatcaféerne var populære i første del af 1900-tallet - måske fordi det var hurtigt og billigt - så var deres levetid relativt kort. Det er heller ikke alle, der synes at have været lige begejstret for det nye koncept - i Guldsmedgade nr. 21 lå i en periode en restauration, som kaldte sig Anti-Automatcaféen "Ceres".

Omkring 1940 lukkede Automatcaféen, og i stedet åbnede Café Axelhus.

Bevillingshavere og bestyrere

  • Ca.1912-1940: Bevillingshaver A/S Jydske Automatcaféer.
  • Ca. 1910-?: Bestyrer var H.P. Olsen, som samtidig var vært på Pavillonen i Riis Skov.
  • Ca.1920-?: Bestyrer J. Albertsen.

Guldsmedgade 22 på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?locations=28562

Litteratur & kilder

  • John W. Oldam, Træk af hotel, pensionats og restaurationslivet i Aarhus, 1921-1941, 27-28