Arne Raahauge (1932-2010)

Fra AarhusWiki
Frederiksgade set fra Østergade i nordlig retning. Midt i billedet ses skulpturen Hønemor, og til højre ses skiltning for Raahauge. Fotograf: Jørgen Mührmann-Lund, 1989, Aarhus Stadsarkiv.

Arne Raahauge var herreekviperingshandler i Aarhus og åbnede butikken RaahaugeFrederiksgade i 1959.

Født den 19. marts 1932, død den 5. marts 2010.

Arne Raahauge var manufakturhandler søn fra Sønderjylland. Han var udlært i Kolding og kom til Aarhus som ekspedient hos EBM.

I 1959 åbnede han sin første forretning i Frederiksgade 7, og det var her han indførte de første cowboybukser fra USA. Succesen skulle senere give ham tilnavnet Mr. Blue Jeans. Arne Raahauges forretning, der hed Raahauge efter stifteren, var en herreekviperingsforretning – altså en herretøjsbutik.

Arne Raahauge var en dygtig og dynamisk forretningsmand. I 1969 flyttede Raahauges Herremagasin til Frederiksgade 53 og 55. Senere kom forretningerne Nextman, Levi's og Jack & Jones til. Han var en periode i bestyrelsen for den daværende Aarhus Diskontobank.

I anledning af sit 25-års forretningsjubilæum i Frederiksgade den 3. marts 1984 skænkede Arne Raahauge skulpturen Hønemor som gave til Aarhus. Hønemor er udført i bronze af billedhugger Aage Bruun Jespersen (1929-2001) og opstillet i Frederiksgade ved Østergadekrydset. Skulpturen blev afsløret af daværende borgmester i Aarhus Thorkild Simonsen (1926-2022) den 13. oktober samme år og forestiller en bondekone med en høne i hænderne på vej til marked. Den vidner om Frederiksgades betydning som handelsgade gennem tiderne og nu som gågade.

I løbet af 1990'erne afhændede Arne Raahauge de tre forretninger, og flagskibet, Raahauge på Frederiksgade, blev solgt i 1997 til en af hans tidligere lærlinge. Forretningen nåede at holde 50-årsjubilæum i 2009, hvor den - tro mod sine rødder - hovedsageligt henvendte sig til et voksent klientel. Raahauge måtte dog lukke senere samme år, hvilket den daværende indehaver, Torben Sørensen, blandt andet tilskrev, at afspærringer og vejarbejde i stigende grad havde gjort Frederiksgade til en blindtarm. "Det spiller også ind, at kundestrømmen har flyttet sig. Bruuns Galleri har helt sikkert været med til at gøre Frederiksgade mere stille," udtalte han til Aarhus Stiftstidende.

Arne Raahauge døde på Hospice Søholm efter kort tids sygdom. Han efterlod sig sin kone, Bodil, fire børn og seks børnebørn.

Litteratur og kilder